ua en ru

Конфлікт у Чонгарі: військові та поліція покинули територію громадського об'єднання

Конфлікт у Чонгарі: військові та поліція покинули територію громадського об'єднання Фото: Рефат Чубаров повідомив подробиці конфлікту в Чонгарі

Чубаров повідомив, що конфлікт в Чонгарі вичерпаний

Конфлікт в Чонгарі (Херсонська область) вичерпано, військовослужбовці Збройних сил України та співробітники Національної поліції залишили територію громадського об'єднання. Про це на своїй сторінці в Facebook написав глава Меджлісу кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради України Рефат Чубаров.

"Інцидент на Чонгарі вичерпаний, але він не міг не статися, оскільки невиправдано довго затягнулося прийняття рішення про створення у складі ЗСУ або Національної гвардії окремого кримськотатарського військового підрозділу, в якому могли б служити громадяни України - жителі Криму, як кримські татари, так і особи інших національностей", - написав Чубаров.

За його словами, представники громадської організації "Аскер" проводили військову підготовку, сприяли прикордонній та митній службам України на КПП "Чонгар", "Чаплинка" і "Каланчак". Разом з тим, Чубаров зазначається, що постійний громадський контроль організації "Аскер" був, "м'яко кажучи, незручний" для зазначених відомств.

"Добре те, що інцидент вичерпано, але погано те, що деякі з числа винних військовослужбовців вдалися до вигаданих версій, спрямованих проти кримських татар. Такі дії нами будуть рішуче припинятися", - написав він.

Як повідомив Чубаров, станом на 11:00 місце базування громадського об'єднання "Аскер" в Чонгарі покинули військовослужбовці та поліція.

"Члени громадського об'єднання "Аскер" і добровольці формованого кримськотатарського батальйону їм. Номана Челебиджихана повернулися до щоденних занять та забезпечення життєдіяльності табору дислокації", - написав Чубаров.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що невідомі перекрили дорогу Харків-Сімферополь в районі Чонгара.