ua en ru

Конфедірація будівельників Україна просить Януковича ветувати закон про введення плати за приєднання до мереж природних монополій

Конфедерація будівельників України просить Президента України Віктора Януковича застосувати право вето до закону № 9011 про введення плати за приєднання до мереж природних монополій, з огляду на те, що зі вступом закону в силу споживачі і держава потрапляють у повну залежність від монополістів, а вартість житла зросте на 8 -18%. Про це повідомляє прес-служба Конфедерації будівельників України.

"Набуття чинності закону в сьогоднішній редакції значно ускладнить реалізацію Ваших соціальних ініціатив, а також буде мати вкрай негативні наслідки для роботи будівельного комплексу України та стану житлового забезпечення громадян і увілічіт вартість житла на 8-18%", - говориться в зверненні Конфедерації.

Крім того, в листі зазначено, що закон суперечить низці статей Конституції України

"У законі не дотриманий баланс інтересів сторін (властивий господарських правовідносин), оскільки споживачі (забудовники), в тому числі держава, підпадають під повну залежність від монополістів, більшість яких знаходяться в приватній власності. Відсутність у законі відповідних перехідних положень призведе до подвійних витрат споживачів (замовників будівництва), які здійснювали будівництво відповідно до раніше наданих технічних умов. За законом новостворені об'єкти та мережі залишаються у власності монополіста, який, таким чином, збільшує свої основні фонди за рахунок споживача (замовника будівництва). Фактично, за рахунок споживачів продукції будівництва нарощуватися активи приватних компаній ", - переконані в Конфедерації.

Конфедірація будівельників Україні, з якою погоджується Мінрегіон, впевнена, що поряд з усуненням зазначених недоліків закону необхідно також врахувати "всього три, але вкрай важливі та принципові для будівельної спільноти і галузі в цілому пропозиції:
- Впровадження чіткого й прозорого механізму визначення вартості приєднання шляхом його "прив'язки" до певної (стандартною) зони. Узагальнена вітчизняна та світова практика (Росія, Грузія, європейські країни) передбачає, що оптимальна "сітка" тарифів на стандартне приєднання повинна включати розрахунок до 5 мВт включно (а не до 16 або 160 кВт, як передбачено законом).

Це виключить корупційну складову у відносинах споживача і монополіста в більшості випадків приєднань, в тому числі при комплексній забудові територій, що є вкрай актуальним питанням сьогоднішнього дня, враховуючи критичну необхідність оновлення житлового фонду.

Приєднання по зрозумілій і прозорій процедурі значно спростить ведення бізнесу і "підніме" Україну в рейтингу "Doing Business" у відповідних категоріях, а також усуне поле для корупції.

- Методику розрахунку плати за приєднання має затверджувати Кабінет міністрів України (а не НКРЕ), який є дійсно незалежним у відносинах "монополіст-споживач".

- Закон повинен містити перехідні положення по відношенню до споживачів (замовників будівництва), які здійснювали будівництво відповідно до раніше отриманими технічними умовами. Інакше вступу закону в силу в сьогоднішній редакції призведе до подвійних витрат таких споживачів ", - говориться в зверненні до Президента.