ua en ru

Кінцевою метою США в Сирії є відсторонення Президента Асада від влади, - Обама

Кінцевим результатом угоди з ліквідації сирійської хімічної зброї повинна стати зміна влади в Сирії. З такою заявою виступив Президент США Барак Обама.

Кінцевим результатом угоди з ліквідації сирійської хімічної зброї повинна стати зміна влади в Сирії. З такою заявою виступив Президент США Барак Обама.

"Навряд чи можна припускати, що громадянська війна піде на спад, поки Асад при владі", - заявив Обама в інтерв'ю американському іспаномовному каналу Telemundo.

Президент США також піддав деякій критиці угоду про ліквідацію сирійського хімічного арсеналу, що розробляється за участю Росії, оскільки в ній не передбачені прямі санкції щодо Башара Асада. Він сказав, що відсторонення Асада від влади дозволить захистити етнічні та релігійні меншини в Сирії, а також гарантує, що ісламські екстремісти не досягнуть своїх цілей.

"Тим не менш, нам доведеться рухатися до мети поступово, крок за кроком. І першим кроком має стати вирішення питання про хімічну зброю", - сказав Обама.

А тим часом сенатор від штату Коннектикут Річард Блументаль зажадав від Барака Обами ввести санкції проти найбільших російських банків. На його думку, цей захід допоможе припинити фінансування режиму Башара Асада у Сирії. Відповідний лист разом з Блументалем підписали ще три сенатори - Келлі Айотт, Джон Корнін та Джин Шаїн.

16 вересня 2013 р. експертна комісія ООН оприлюднила доповідь, яка підтвердила факт застосування хімічної зброї у передмісті Дамаска 21 серпня 2013 р.

Напередодні дипломати зі США, Росії, Великобританії, Франції і Китаю почали переговори щодо резолюції, яка вимагала б ліквідації хімічного арсеналу Сирії. Зустріч проходила за зачиненими дверима. Підсумки переговорів поки залишаються неясними. Однак глава Держдепу Джон Керрі вже дав зрозуміти, що США наполягають, щоб резолюція була максимально жорсткою і містила погрози застосування сили. Раніше проти виключення з резолюції військового сценарію висловлювався і Президент Франції Франсуа Олланд.