ua en ru

Ракетні комплекси Javelin значно посилять позиції України на переговорах щодо Донбасу, - Годжес

Ракетні комплекси Javelin значно посилять позиції України на переговорах щодо Донбасу, - Годжес Фото: протитанкова ракета Javelin (flickr.com/soldiersmediacenter)

Екс-командувач збройних сил США в Європі вважає, що Україна має власні потужності для підтримки армії

Переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin, що вже найближчим часом надійдуть в Україну, значно посилять її позиції на переговорах зі врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це заявив екс-командувач збройних сил США в Європі, стратег Центру європейського політичного аналізу генерал Бен Годжес у інтерв’ю DW.

Годжес вважає, що американські ПТРК посилять позицію Києва на переговорах щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, водночас, на його думку, українська індустрія має власні ресурси для підтримки армії.

"В Україні є потужна оборонна індустрія, яка здатна виробляти якісні протитанкові комплекси, тож я раджу ретельно до неї придивитися. Це не захмарної складності технологія, чому б Україні не виробляти власні системи?" - сказав він.

Годжес підкреслив, що Вашингтон зацікавлений у тому, щоб припинити насильство на Донбасі, "але не так, щоб зберегти за Росією її здобутки" на цій території.

Щодо можливої миротворчої місії ООН в регіоні він зазначив, що "ключ - у тому, щоб контингент був надійним, тож ми маємо підібрати країни, професійні, спроможні, сильні, які не можна відсунути вбік".

Він вважає, що може йтися про такі країни, які не входять до НАТО, як Швеція чи Фінляндія.

Годжес наголосив, що мандат місії має чітко прописувати правила переходу до бойових дій, ієрархію командування та завдання.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки (США) почали підготовку до передачі Збройним силам України американських протитанкових ракетних комплексів Javelin.