ua en ru

Компаніям США вперше з 2009 р. загрожує погіршення фінансових показників, - експерти

У США стартував сезон фінансової звітності за третій квартал. Аналітики чекають, що вперше з 2009 року американські компанії повідомлять про погіршення результатів своєї діяльності: економічне зростання сповільнюється по всьому світу, а можливості оптимізації бізнесу вичерпані. Попередній досвід посткризового відновлення також свідчить про те, що подальшого зростання прибутку компаній не буде.

У вівторок алюмінієвий гігант Alcoa почав сезон квартальної звітності в США з мінорної ноти - збиток компанії склав 143 млн дол. (проти 172 млн дол. прибутку роком раніше), виручка впала на 9%, до 5,8 млрд дол. Крім того, Alcoa знизила прогноз по зростанню попиту на алюміній в 2012 році з 7 до 6% - мінімального рівня з часів Великої рецесії 2008-2009 років. Незважаючи на те що квартальні результати самої Alcoa зазвичай не вважаються індикатором загального стану американського корпоративного сектора, зараз вони цілком можуть виступити в цій ролі.

За даними дослідницької компанії FactSet, аналітики чекають, що прибуток американських компаній, що входять у розрахункову базу індексу S&P 500, скоротився в липні-вересні в середньому на 2,7%. Якщо цей прогноз підтвердиться, то вперше за останні 11 кварталів зростання прибутку припиниться. При цьому відразу 80 компаній напередодні публікації звітності виступили з негативними попередженнями, в той час як про більше, ніж очікувалося раніше, зростання фінансових показників повідомили лише 23%. Тобто похмурі очікування відчувають 78% компаній, які анонсували прибуток, це максимальна частка таких прогнозів за весь час, що FactSet веде подібну статистику. При цьому знижуються очікування у відношенні не тільки прибутку, але і виручки: за даними S&P Capital IQ, цей показник в липні-вересні міг вирости лише на 1,3%.

Погіршення фінансових показників корпорацій США пов'язане із загальним уповільненням світової економіки. У вівторок МВФ знизив свій прогноз по темпах зростання ВВП як для розвинених, так і для країн, що розвиваються. При цьому фонд відзначив, що ймовірність нового економічного спаду в Європі оцінюється в 80%, в Японії - більше ніж у 25%, а в Сполучених Штатах - у 15%. Збільшувати фінансові показники в умовах млявого відновлення економіки вкрай складно. До недавнього часу компаніям дуже сильно допомагали оптимізація бізнесу і скорочення витрат. Зараз же ці ресурси практично вичерпані. "У підвищенні продуктивності праці є свої межі - в якийсь момент це може почати приносити більше шкоди, ніж користі. Без зростання власне фінансових показників обійтися неможливо", - сказав стратег Lazard Capital Markets Артур Хоган.

Втім, оптимісти відзначають, що самі компанії можуть бути надто похмурими в своїх очікуваннях і фінансові показники все ще можуть виявитися краще їх прогнозів. "Однак історія не на боці тих, хто розраховує, що ринки продовжать процвітати після того, як завершиться черговий цикл фінансових показників", - зазначив у своєму звіті економіст Capital Economics Джон Хіггінс. За його підрахунками, в попередні дев'ять рецесій в США за останні 60 років операційний прибуток компаній нефінансового сектора досяг піку через 11 кварталів після завершення спаду. Відповідно, якщо брати за точку відліку другий квартал 2009 року, виходить, що пік прибутку американських компаній був пройдений в першому-другому кварталах цього року.

Читайте також: Банкіри Уолл-стріт очікують підвищених бонусів за підсумками 2012 р., - опитування