ua en ru

Компанія SpaceX не змогла зловити частину ракети-носія Falcon 9

Компанія SpaceX не змогла зловити частину ракети-носія Falcon 9 Фото: баржа "Містер Стівен" (@etherington )

Половина головного обтічника Falcon 9 плаває на поверхні води

Компанії SpaceX не вдалося зловити половину головного обтічника ракети Falcon 9 у велику сітку на спеціальному судні. Обтічник не потрапив у сітку і приземлився на воду в декількох сотнях метрах від мети, повідомляє TechCrunch.

Зокрема, як повідомляється, на баржі "Містер Стівен" була встановлена велика натягнута сітка, в яку повинна була приземлитися половина обтічника. Згідно з розрахунками під час зниження на висоті декількох кілометрів у половини обтічника повинен розкриватися керований парашут, який за рахунок наведення сигналом GPS направляє обтічник до судна.

Проте на цей раз зловити носову частину обтічника не вийшло.

"Промахнулися на кілька сотень метрів, але обтічник приземлився у воду неушкодженим. Зможемо зловити з дещо більшими парашутами, щоб уповільнити спуск", — написав Маск в Twitter.

Як відомо компанія SpaceX модернізує обтічники корисного навантаження в рамках проекту з відновлення і повторного використання компонентів. Генеральний директор SpaceX Ілон Маск сказав, що такі обтічники коштують близько 5 мільйонів доларів, тому можливість їх повторного використання може дати значну економію. Згідно з підрахунками вартість обтічників становить приблизно одну десяту від загальної вартості запуску ракет-носіїв SpaceX в одноразовому конфігурації.

Як повідомляється, це вже не перше використання даного обтічника. Навесні 2017 року компанія вперше посадила половину головного обтічника після запуску. Для цього використовувалися власні двигуни і парашут, за рахунок яких обтічник зміг загальмувати і сісти на воду.

Нагадаємо, як раніше повідомлялося, вдень 22 лютого компанія SpaceX здійснила запуск ракети-носія Falcon 9 з супутниками для роздачі інтернету Microsat 2a і Microsat 2b зі стартового майданчика в Каліфорнії. Старт відбувся о 16:17 за Києвом зі стартового комплексу 4Е, на базі ВПС Ванденберг.