ua en ru

Компанія-інвестор ЗАлК заявляє про протиправність дій української влади

Компанія-інвестор ЗАлК заявляє про протиправність дій української влади

Інвестор заявив про тиск влади щодо приватизації 68,01% акцій підприємства

Компанія Emergofin B. V. (інвестор), що є добросовісним набувачем 68,01% акцій Запорізького алюмінієвого комбінату, куплених за згодою Фонду державного майна України у квітні 2006 року, заявляє про протиправність дій української влади, яка позбавила інвестора даної власності без будь-якої компенсації і намагається повторно приватизувати названі акції. Про це повідомляють "Українські новини".

"У зв'язку з цими незаконними діями Інвестор змушений попередити всіх зацікавлених осіб про нижченаведене. У 2015 році після зміни політичної ситуації на Україні зазначений пакет акцій був незаконно забрано у Інвестора без проведення належного судового розгляду і виплати будь-якої компенсації. У зв'язку з цим ми були змушені звернутися за захистом своїх інвестицій в міжнародні інстанції, почавши арбітражний розгляд проти України згідно з Правилами Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів", - пише ЗМІ з посиланням на заяву Emergofin B. V.

Відзначається, що в даний момент інвестор домагається накладення забезпечувальних заходів до закінчення арбітражу у вигляді заборони на продаж акцій та приписи про розміщення і будь-яких коштів, отриманих Україною від продажу акцій підприємства на заблокованому рахунку для компенсації збитків Інвестора.

"Ми всіма доступними способами продовжуємо захист своїх інвестицій в ЗАлК і будемо протистояти будь-яким спробам української влади порушувати права і законні інтереси міжнародних інвесторів. Ми також маємо намір подати звернення в суди та державні органи України з вимогою притягнути до відповідальності керівників ЗАлКа (Лобіков, Філоненко) та пов'язаних з ними осіб, які в даний час руйнують підприємство", - заявили в компанії.

"Дії України щодо Інвестора є неправомірним, дискримінаційним, грубим порушенням основоположних норм і принципів не тільки міжнародного права, але й права самої України. Такими безумовними правами є недоторканність приватної власності, право на захист і безпеку інвестицій, право на справедливе ставлення до інвестора, право на справедливий та неупереджений суд, право на відповідну компенсацію. У відповідь на наш позов у міжнародний арбітраж Україна посилила протиправний тиск на Інвестора. При потуранні органів прокуратури весь репресивний апарат Служби безпеки України ініціював кримінальні справи по особливо тяжких складах злочинів (диверсія, фінансування тероризму, створення злочинної організації, розкрадання) проти співробітників компаній, пов'язаних з Інвестором. Це зроблено на підставі сфабрикованих матеріалів і не відповідають дійсності тверджень і домислів", - відзначили в компанії.

У Emergofin B. V. підкреслили, що представникам Інвестора створюються перешкоди для участі у загальних зборах акціонерів ЗАлКу, залучаючи для цього так звані загони самооборони, незважаючи на те, що 29,54% акцій підприємства, що знаходяться у власності Інвестора, не є предметом будь-якого спору.

"У жовтні 2016 року дві компанії та чотири фізичні особи, пов'язані з Інвестором, були включені в санкційний список України як такі, що несуть загрозу національному суверенітету країни. Санкції були продовжені в травні 2017 року. Після втрати Інвестором контролю над ЗАлКом Фонд державного майна України призначив своїх представників в органи керування підприємства. Фактичний контроль над заводом опинився в руках людей, пов'язаних з одіозними українськими підприємцями. У період 2016-2017 рр.. призначений ФДМУ менеджмент (Лобіков, Філоненко) відразу ж приступив до фізичного знищення обладнання електролізного виробництва, за заниженою ціною було продане і вивезене з підприємства унікальне високоліквідне обладнання (трансформатори, лінії електропередач та багато іншого). При цьому з метою приховування підсумків своєї фактично злочинної діяльності поточний менеджмент ЗАлКу постійно організовує публікації в пресі, в яких покладає відповідальність за свої дії на попередніх власників комбінату", - заявили в компанії.