ua en ru

Компанія BP виплатила США більше 500 млн дол. на ліквідацію наслідків аварії в Мексиканській затоці

Британська нафтова компанія BP Plc. вже виплатила США 518 млн дол. на ліквідацію наслідків аварії в Мексиканській затоці, йдеться в офіційній доповіді Рахункової палати США, передає РБК.
З боку США кошти на усунення наслідків екологічної катастрофи направляються із спеціального держфонду з подолання наслідків розливів нафти. За нормами витрачання коштів фонду сума, витрачена на ці цілі, не повинна перевищувати 1 млрд. При цьому, згідно з доповіддю, на рахунках фонду знаходиться ще 1,6 млрд дол., проте ліміт дозволених засобів добігає кінця. У зв'язку з цим конгрес США має намір зняти обмеження на використання коштів у рамках заходів з ліквідації розливу нафти.
Даний фонд був створений конгресом США після екологічної катастрофи 1989 р., коли з танкера компанії Exxon Valdez, що сів на мілину в затоці Принца Вільяма на Алясці вилилося 250 тис. барелів нафти. Фонд фінансується за допомогою податку - 8 центів з бареля видобутої нафти. Фонд існує окремо від спеціально створеного після аварії на платформі BP Фонду претензій узбережжя затоки, націленого на компенсацію шкоди, заподіяної жителям і підприємцям регіону. Компанія BP виділяє на потреби цього фонду 20 млрд дол.
Нагадаємо, екологічна катастрофа біля узбережжя США почалася 20 квітня 2010 р. з вибуху метану на буровій платформі Deepwater Horizon, яка перебувала під управлінням BP. В результаті НП загинули 11 робітників. Через 2 дні платформа затонула, а з пошкодженої свердловини на глибині 1,5 км почала витікати нафта. У середині липня витік вдалося зупинити, однак за час аварії у води Мексиканської затоки вилилося близько 5 млн бар. нафти. За даними урядових експертів США, близько 74% нафти видалено з екосистеми шляхом збору її з поверхні води і на узбережжі, а також завдяки природним факторам. За останніми даними, витрати британської BP Plc., понесені у зв'язку з аварією, досягли 8 млрд дол. За оцінками аналітиків, аварія в кінцевому рахунку обійдеться BP в десятки мільярдів доларів.