ua en ru

Компанія Altimo збільшила голосуючу частку в Vimpelcom Ltd з 40,5 до 41,9%

Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа-Груп") збільшила голосуючу частку в Vimpelcom Ltd з 40,5 до 41,8567%, повідомляється в матеріалах Altimo. Пакет придбаний у міноритарних акціонерів.

У період з 17 серпня по 4 жовтня 2012 р. Altimo купила 27 млн ​​213 тис. 111 звичайних акцій Vimpelcom Ltd., з яких 23 млн 449 тис. 768 акцій було придбано на відкритому ринку на суму 273 млн 806,7 тис. дол. Ще 1 млн 614 тис. 474 паперів було куплено 4 вересня у компанії Natixis на суму 17 млн ​​759 тис. дол, а 288 тис. 42 акції було придбано 4 вересня у компанії Thursday Holding за 3 млн 168,4 тис. дол. Крім того, 2 жовтня Altimo купила 1 млн 860 тис. 827 акцій Vimpelcom Ltd. у компанії East Capital за 22 млн 292,7 тис. дол. Таким чином, частка звичайних акцій Altimo в Vimpelcom Ltd. виросла до 52,6987% з 51%.

У документах компанії також наголошується, що Altimo має намір придбати акції Vimpelcom і далі як на відкритому ринку, так і шляхом приватних угод.

Читайте також: Telenor викупила у Weather Investments 71 млн привілейованих акцій Vimpelcom Ltd за 113,6 млн дол

1 жовтня 2012 р. інший акціонер Vimpelcom - норвезька Telenor - викупив у Weather Investments 71 млн привілейованих акцій Vimpelcom Ltd. в рамках опціону. Сума операції склала 113,6 млн дол. Таким чином, частка Telenor у Vimpelcom збільшилася з 39,5 до 42,95% голосуючих акцій.

Глава Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Росії Ігор Артем'єв висловлював співчуття тому, що Telenor виконала опціон. "Я шкодую з цього приводу, оскільки це порушує заборону російського суду", - передав він РБК через прес-службу. Артемьев розраховував, що врегулювання акціонерного спору навколо Vimpelcom буде завершено після 1 жовтня 2012 р., коли минав термін виконання опціону.

2 жовтня стало відомо, що Vimpelcom відкладе передачу акцій, викуплених компанією Telenor у Weather Investments в результаті опціону 1 жовтня 2012 р. Керівництво компанії прийняло рішення про призупинення передачі акцій Telenor у зв'язку з рішенням Московського арбітражного суду, прийнятим в кінці квітня 2012 р. Передача акцій буде зупинена до тих пір, поки рішення суду залишається в силі.

В кінці квітня 2012 р. Арбітражний суд Москви наклав забезпечувальні заходи за позовом Федеральної антимонопольної служби (ФАС) до Telenor. Суд заборонив Vimpelcom Ltd. і Vimpelcom Holdings голосувати на загальних зборах учасників ВАТ "ВимпелКом" з питань про зміну складу учасників органів управління, а також з питань прийняття рішень про схвалення великих угод і угод, щодо яких є заінтересованість. Крім того, акціонерам Vimpelcom Ltd., Telenor East Holding II AS і Weather Investment II Sarl заборонено змінювати склад органів управління Vimpelcom Ltd. Рішенням суду їм також заборонено реалізовувати свої права за опціонного угоди від 15 лютого 2012 р.

У середині серпня 2012 р. Telenor і Altimo досягли прогресу в корпоративному конфлікті навколо контролю над Vimpelcom, збільшивши частки в операторі. Однак конфлікт знову загострився після виконання Telenor опціону. Раніше представники Altimo закликали Telenor поступитися їй частиною своїх акцій в Vimpelcom для досягнення паритету голосів. Проте 20 серпня офіційний представник Telenor Даг Мелгаард заявив, що норвезька компанія не планує продавати акції Vimpelcom для досягнення паритетного володіння з Altimo. "Паритет не означає, що ми будемо щось продавати. Навпаки, ми вважаємо, що "Альфа-Груп" володіє значно більшою часткою, ніж ми", - заявив він, припустивши, що частка інвесткомпанії EastOne українського олігарха Віктора Пінчука (володіє 6 % Vimpelcom) насправді є акціями, що належать Altimo.

Читайте також: Telenor хоче викупити у Пінчука пакет акцій Vimpelcom для рівняння часткою з Altimo

Однак Altimo заперечує ці звинувачення Telenor. "Telenor вже озвучувала дані претензії, тим не менш остаточно (без права перегляду своєї позиції) відкликала відповідний позов з Лондонського арбітражного суду в лютому цього року", - нагадав віце-президент російської компанії Євген Думалкін. За його словами, Altimo розглядає заяву Telenor "як чергову спробу звести наклеп Altimo".

Разом з тим в Altimo вважають, що Vimpelcom, по суті, контролюють іноземні акціонери. "Telenor де-факто контролює 45% акцій Vimpelcom, так як з урахуванням виконаного опціону їй буде належати 43% акцій. Ще близько 2% належить норвезьким державним фондам, у яких з Telenor один контролюючий акціонер - Норвезьке Королівство. 6% належать українському інвестфонду EastOne . Таким чином, великі іноземні акціонери контролюють щонайменше 51% голосуючих акцій в Vimpelcom", - підрахував Думалкін.

У Altimo нагадують, що позиція уряду РФ передбачає, зокрема, що частки російських та іноземних акціонерів повинні бути рівні. Таку ж позицію озвучувало і керівництво ФАС.