ua en ru

Компанія Ахметова хоче від Києва майже мільярд за модернізацію тепломереж

Компанія Ахметова хоче від Києва майже мільярд за модернізацію тепломереж Фото: Київтеплоенерго (РБК-Україна)

Тепломережі Києва перебували під управлінням "Київенерго" упродовж 17 років

Після розірвання угоди між КМДА і "Київенерго" про аренду тепломереж компанія Ріната Ахметова претендує на компенсацію витрачених на модернізацію мереж коштів - 800-900 млн грн. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на розслідування програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Як нагадують автори програми, теплоенергетичний комплекс, який складається з ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і ще близько 100 тисяч об'єктів, 17 років перебував під управлінням "Київенерго". Рішення розірвати договір з "Київенерго" і повернути тепловий комплекс громаді міська влада прийняла у червні 2017-го року. Для управління майном створили комунальне підприємство "Київтеплоенерго".

Зобов'язання давати гарячу воду і опалення перейшло новому КП. Але у НАК "Нафтогаз України" відмовилися підписувати договори на поставку газу з новоствореним комунальним підприємством через невирішене питання боргових зобов'язань "Київенерго" на суму близько 4,8 млрд грн. Частина суми - це борг самих киян за послуги "Київенерго", ще частина - це різниця у тарифах, і близько 1,2 млрд - пені і штрафи, які нарахував НАК "Нафтогаз" за невчасні виплати, зазначається в сюжеті.

Крім того, в угоді з розірвання договору КМДА з компанією "Київенерго" прописали відшкодування компанії Ріната Ахметова грошей за модернізацію мереж, яка проводилася за рахунок компанії. Але чіткої суми, яку мають компенсувати "Київенерго", у КМДА досі не порахували. Натомість "Київенерго" вже зверталася до КМДА про відшкодування, мова йде про 800-900 млн гривень. Це та частина, яку, вважає "Київенерго", місто має компенсувати за проведені роботи з модернізації, так звані невід’ємні поліпшення, наголошується в матеріалі.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" 9 вересня підписав мирову угоду з "Київтеплоенерго" щодо боргових зобов’язань "Київенерго". 10 жовтня її має затвердити суд. Після затвердження угоди протягом двох днів "Київенерго" та "Київтеплоенерго" мають урегулювати питання передачі боргових зобов’язань. І вже після цього "Нафтогаз" та "Київтеплоенерго" зможуть укласти договір про постачання газу за пільговою ціною на умовах ПСО, процес триватиме до 5 робочих днів.