ua en ru

У комітеті Ради розповіли про резерв у 36 млрд гривень для бюджету-2019

У комітеті Ради розповіли про резерв у 36 млрд гривень для бюджету-2019 Фото: Сергій Мельник (solydarnist.org)

Тільки за рахунок податку на прибуток та акцизного податку можна збільшити доходи на 17,6 млрд гривень

Надходження від Національного банку України, податки на прибуток і на доходи фізосіб, пропозиції по дивідендах, акцизах, лотереям та букмекерській діяльності можуть збільшити дохідну частину бюджету-2019 на 36 млрд гривень. Про це РБК-Україна розповів заступник голови бюджетного комітету Верховної ради Сергій Мельник (БПП).

За його словами, єдиним збалансованим джерелом розширення дохідної частини бюджету є НБУ. В той же час по інших позиціях Міністерство фінансів потребує додаткових розрахунків. Однак Мельник зазначив, що сукупно всі ці джерела можуть збільшити доходи скарбниці на 36 млрд гривень.

Зазначимо, про дуже обережний підхід Мінфіну до формування доходної частини свідчать розрахунки Рахункової палати. За оцінками відомства, у Кабміну є можливість збільшити загальну суму доходів у проекті держбюджету як мінімум на 17,6 млрд гривень. Серед іншого, це можливо за рахунок податку на прибуток підприємств - на 13,2 млрд гривень, та акцизного податку з імпортних підакцизних товарів - на 4,4 млрд гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що комітет пропонує збільшити надходження від НБУ до держбюджету-2019 на 2,5 млрд гривень.

Напередодні на засіданні уряду прем'єр Володимир Гройсман зазначив, що в Раді намагаються "роздути" витрати бюджету-2019.