ua en ru

Комітет ВР рекомендує вдвічі збільшити у бюджеті-2019 видатки на соцзахист чорнобильців

Комітет ВР рекомендує вдвічі збільшити у бюджеті-2019 видатки на соцзахист чорнобильців Ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

Видатки пропонується збільшити до 3 800 000 тис. гривень

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні розглянув проект закону №9000 про держбюджет на 2019 рік та рекомендував збільшити видатки на соціальний захист чорнобильців до 3 800 000 тис. гривень. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної ради.

Так, комітет рекомендує Кабінету міністрів та комітету з питань бюджету при опрацюванні даного законопроекту врахувати ряд пропозицій.

"Комітет наголошує на необхідності збільшення у два рази до 3 800 000 тис. грн видатків Міністерства соціальної політики на фінансування програми "Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", - сказано у повідомленні.

Кошти пропонується направити на здійснення доплат за роботу у зоні відчуження, на надання щорічних та додаткових відпусток, виплату грошової компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомогу по тимчасовій непрацездатності таким громадянам, оплату санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1, та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою.

Також комітет пропонує у бюджеті-2019 передбачити відновлення фінансування бюджетних програм: "Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" у сумі не менше 200 000,0 тис. гривень і "Забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи" у сумі 300 000,0 тис. грн.

Крім того, як наголосили нардепи, у видатках Мінсоцполітики необхідно закласти кошти на виконання рішення Конституційного суду, яким відновлено раніше скасовані пільги та компетенції, що надавалися громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нагадаємо, комітет рекомендував Раді посилити соціальну підтримку чорнобильців.

Як писало РБК-Україна раніше, у липні Конституційний суд України (КСУ) прийняв рішення, яким визнав неконституційним скасування або обмеження пільг чорнобильцям.