ua en ru

Комітет ВР рекомендує посилити відповідальність водіїв за шкоду здоров'ю потерпілого у ДТП

Комітет ВР рекомендує посилити відповідальність водіїв за шкоду здоров'ю потерпілого у ДТП Ілюстративне фото (УНІАН)

Наразі законодавством не передбачена адмінвідповідальність за легкі тілесні ушкодження потерпілого у ДТП

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній раді прийняти за основу законопроект №8586 щодо посилення відповідальності водіїв транспортних засобів за спричинення шкоди здоров'ю потерпілого. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на інформаційне управління Апарату Верховної ради.

Проектом, зокрема, пропонується встановити адміністративну відповідальність за "порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило заподіяння потерпілому легкого тілесного ушкодження з короткочасним розладом здоров’я або незначну втрату працездатності".

Під час обговорення проекту члени комітету звернули увагу, що, відповідно до статті 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідальність встановлена за скоєння дорожньо-транспортної пригоди, яка спричинила пошкодження майна, зокрема, транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна. На практиці ж нерідко трапляються випадки, коли внаслідок ДТП потерпілому нанесені легкі тілесні ушкодження, і адміністративна відповідальність за це законодавством не передбачена.

"Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого сприятиме підвищенню дисципліни учасників дорожнього руху, зменшенню травматизму та запобіганню правопорушень на дорогах України", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, Рада підтримала у першому читанні проект закону щодо підвищення штрафів за ігнорування ременів безпеки та мотошоломів.

Як писало РБК-Україна раніше, одна з авторів законопроекту, народний депутат Ганна Гопко заявила, що в разі прийняття внесеного у ВР законопроекту №8492 перевіряти ремені безпеки в автомобілях будуть за допомогою відеофіксаторів.