ua en ru

Комітет ВР розглянув законопроект про національні комісії у сфері зв'язку та інформатизації ринків цінних паперів і фінансових послуг

Комітет Верховної Ради (ВР) України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики на своєму засіданні розглянув законопроект щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій у сфері зв'язку та інформатизації ринків цінних паперів і фінансових послуг, поданих Президентом України. Про це РБК - Україна заявили у прес-службі Комітету.

Законопроект передбачає реорганізацію таких державних установ: Державна комісія регулювання ринків фінансових послуг України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Національна комісія регулювання електроенергетики України, Національна комісія з питань регулювання зв'язку України, Державна інспекція зв'язку, Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг України.

Зокрема, пропонується встановити для всіх комісій однаковий статус, кількісний склад, загальний порядок призначення членів національних комісій: по три члени кожної нацкомісії призначаються та звільняються ВР, Президентом України та Кабінетом міністрів України.

Законопроектом пропонується встановити чіткі вимоги до члена національної комісії, підстави та обставини, за яких член національної комісії може бути звільнений з посади. Термін повноважень члена національної комісії становитиме 6 років. При цьому, одна й та ж особа не може бути членом відповідної комісії більше 2 термінів підряд. Згідно законопроекту, нацкомісія набуватиме повноважень з моменту призначення 2/3 від загального складу.

Комітет прийняв рішення рекомендувати ВР прийняти даний законопроект за основу, після чого створити робочу групу за участю народних депутатів, представників Міністерства юстиції, представників комісії, що здійснює державне регулювання природних монополій у сфері зв'язку та інформатизації ринків цінних паперів і фінансових послуг, для доопрацювання законопроекту до другого читання.