ua en ru

Комітет ВР підтримав вето на закон про право військових переукладати контракти з ВСУ

Комітет ВР підтримав вето на закон про право військових переукладати контракти з ВСУ Фото: Верховна Рада України

Майже одночасне звільнення близько 78 тис. військових призведе до критичного зниження укомплектованості ЗСУ

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони підтримав вето президента України до закону "Про внесення змін до закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо уточнення окремих положень)". Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Так, члени комітету розглянули відповідний законопроект на засіданні 5 жовтня 2016 року.

Зокрема, нардепи погодились з тим, що майже одночасне звільнення з військової служби близько 78 тис. військовослужбовців призведе до критичного зниження укомплектованості особовим складом Збройних Сил України, а це вкрай негативно вплине на їх боєздатність.

Також зазначається, що наявні темпи прийняття громадян України на військову службу за контрактом (близько 6 тис. осіб щомісяця) не дадуть змоги у найближчій перспективі повноцінно замінити звільнених військовослужбовців. При цьому більшість військових, яких буде прийнято на військову службу за контрактом, не матимуть бойового досвіду та відповідного рівня підготовки, що потребуватиме додаткового часу та значних фінансових ресурсів для їх набуття.

"Народні депутати, враховуючи необхідність забезпечення належного рівня обороноздатності держави, збереження бойового потенціалу Збройних Сил… а також те, що у жовтні з військової служби буде звільнено військовослужбовців, призваних під час шостої хвилі мобілізації, які не висловили бажання залишитися на службі, ухвалили рішення підтримати пропозицію Президента України", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко запропонував Верховній Раді України відхилити заветований ним законопроект №4689 "Про внесення змін до Закону України" Про військовий обов'язок і військову службу".