ua en ru

Комітет ВРУ рекомендує заборонити виплату зарплати суддям у разі оголошення їх у розшук

Комітет ВРУ рекомендує заборонити виплату зарплати суддям у разі оголошення їх у розшук Фото: комітет рекомендує ВРУ заборонити виплату судді зарплати в разі оголошення в розшук

Наразі в такому випадку суддю позбавляють лише права на отримання доплат до посадового окладу

Комітет парламенту з питань правової політики та правосуддя рекомендує Верховній Раді Україні прийняти за основу проект закону №3541 "Про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" (щодо заборони виплати суддівської винагороди у випадку оголошення судді у міждержавний та/або міжнародний розшук)", передає прес-служба ВР.

Так, документом пропонується заборонити виплату суддівської винагороди у випадку оголошення судді у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Зазначимо, що суддівська винагорода складається з посадового окладу та доплат за вислугу років; перебування на адміністративній посаді в суді; науковий ступінь; роботу, яка передбачав доступ до державної таємниці.

Пропонується встановити, що рішення про зупинення виплати суддівської винагороди приймається Вищою кваліфікаційною комісією суддів України на підставі вмотивованого клопотання генерального прокурора.


Підкреслимо, що згідно чинного законодавства суддя, який не здійснює правосуддя або ж відсторонений від посади (крім випадків тимчасової непрацездатності, перебування судді у щорічній оплачуваній відпустці), не має права на отримання доплат до посадового окладу, тобто позбавляється виключно права на отримання доплат до посадового окладу.

"Члени Комітету звернули увагу на те, що природа суддівської винагороди, визначеної статтею 133 Закону, передбачає неможливість її позбавлення, однак при цьому можливе встановлення обмеження (зупинення) виплати суддівської винагороди, яке має бути визначено часовими межами чи/та настанням або зміною певних юридичних фактів, зокрема винесення судом виправдовувального вироку щодо судді, можливої реабілітації особи у розумінні кримінально-правового закону", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Міністерство юстиції пропонує звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з проханням провести публічні слухання за рішеннями суддів, які блокують проведення конкурсів на посаду керівників держпідприємств.