ua en ru

Комітет рекомендує ВР закріпити право на освіту особам з особливими освітніми потребами

Комітет рекомендує ВР закріпити право на освіту особам з особливими освітніми потребами Фото: Верховна Рада України

Законопроект рекомендується прийняти за основу та в цілому

Комітет парламенту з питань науки і освіти рекомендує прийняти Верховній Раді України за основу та в цілому законопроект № 6437 "Про внесення змін до закону "Про освіту" щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні комітету.

Законопроект розроблено з метою закріплення права на освіту особам з особливими освітніми потребами і надання їм можливості отримувати освіту в усіх навчальних закладах, у тому числі безоплатно в державних і комунальних навчальних закладах, незалежно від "встановлення інвалідності"; запровадження дистанційної та індивідуальної форми навчання.

Також проектом пропонується визначити поняття "особа з особливими освітніми потребами", "інклюзивне навчання".

Крім того, передбачається надання законопроектом можливості особам з особливими освітніми потребами отримати психолого-педагогічну та корекційно-розвиткову допомогу, створення для таких осіб інклюзивних та спеціальних груп (класів) у загальноосвітніх навчальних закладах.

"За результатами обговорення члени Комітету одноголосно підтримали рішення рекомендувати Парламенту прийняти законопроект за основу та в цілому як закон", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив уповноваженому уряду з прав людей з інвалідністю Раїсі Панасюк розробити рекомендації для місцевих органів влади щодо забезпечення допуску інвалідів до соціальних об'єктів, об'єктів інфраструктури, житлового фонду та транспорту.