ua en ru

Комітет рекомендує ВР подолати вето на закон про мораторій на штрафи для підприємств ПЕК

Комітет рекомендує ВР подолати вето на закон про мораторій на штрафи для підприємств ПЕК Фото: Верховна Рада України

Порошенко рекомендує ВРУ відхилити вказаний законопроект

Комітет парламенту з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендує Верховній Раді не підтримувати вето президента до законопроекту №2706 "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб'єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення". Про це повідомляє інформаційне управління ВРУ.

Зазначається, що наприкінці 2015 - на початку 2016 року рахунки більшості підприємств теплокомуненерго були арештовані за позовами НАК "Нафтогаз Україн" щодо стягнення штрафних санкцій. За даними Мінрегіону, арештовані рахунки 89 найбільших теплопостачальних підприємств країни. Арешт рахунків блокує діяльність цих підприємств, ставить під загрозу теплозабезпечення обласних і районних центрів, зриває підготовку теплоенергетичного комплексу до наступного опалювального сезону.

"За даними Мінрегіону, станом на 1 серпня 2016 року борг державного бюджету перед теплопостачальними підприємствами складає 7,5 млрд гривень. Своєчасне погашення зазначеного боргу з державного бюджету дозволило б багатьом теплопостачальним підприємствам в повному обсязі розрахуватися по боргах за газ перед НАК "Нафтогаз України", нараховані ним штрафні санкції сягнули 4,6 млрд гривень (24% загального обсягу боргу)", - сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що президент України Петро Порошенко повернув вказаний закон з пропозицією його відхилити, зазначивши, що його реалізація негативно вплине на здатність НАК виконувати свої фінзобов’язання.

"Під час голосування у Верховній Раді пропозиції Президента України про необхідність відхилення поверненого ним Закону - вето не підтримувати", - сказано в повідомленні.

При цьому вказано, що у разі не підтримання долання вето та не прийняття після повторного розгляду поверненого закону комітет рекомендує проголосувати рішення ВРУ про направлення зазначеного закону на доопрацювання до профільного комітету для його повторного внесення на розгляд парламенту у 30-денний строк та про його позачерговий розгляд протягом п’ятої сесії.

Нагадаємо, раніше Порошенко наклав вето на закон № 2706, який передбачає встановлення мораторію на штрафи за борговими зобов'язаннями підприємств теплокомуненерго до отримання ними субвенції з держбюджету і на покриття різниці між фактичними і економічно обгрунтованими тарифами.