ua en ru

Комітет рекомендує Раді посилити соціальну підтримку чорнобильців

Комітет рекомендує Раді посилити соціальну підтримку чорнобильців Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Пропонується скасувати залежність надання пільг та компенсацій чорнобильцям від середньомісячного сукупного доходу

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Верховній раді прийняти за основу законопроект №8593 про внесення змін до закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки. Про це повідомляє інформаційне управління ВР.

Проектом зокрема пропонується надати статус потерпілих від Чорнобильської катастрофи особам, які народилися від учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та евакуйованих із зони відчуження і після досягнення повноліття не були віднесені до категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також планується встановити розмір компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорії 2, не нижче ніж 25% прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць; відновити дію окремих пунктів статті 30 щодо надання пільг та компенсацій потерпілим дітям та їх батькам.

Крім того, передбачається скасувати залежність надання пільг та компенсацій для постраждалих громадян від середньомісячного сукупного доходу.

Слід зазначити, що Міністерство соціальної політики України висловило ряд зауважень до законопроекту та не підтримує його прийняття. Міністерство фінансів також не підтримує зазначений законопроект, зокрема через відсутність його фінансово-економічного обґрунтування. Міністерство охорони здоров’я підтримує проект, однак зауважує, що для його реалізації необхідні додаткові бюджетні кошти, розрахунки яких не надані до зазначеного законопроекту, а у пояснювальній записці до проекту стверджується, що його реалізація не потребує додаткових бюджетних коштів.

"Члени комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, у липні Конституційний суд України (КСУ) прийняв рішення, яким визнав неконституційним скасування або обмеження пільг чорнобильцям.

Як писало РБК-Україна, 17 квітня парламент підтримав за основу в першому читанні законопроект №6656, яким пропонується передбачити, що особи, які мають статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зможуть користуватися пільгами, встановленими законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".