ua en ru

Комітет рекомендує Раді посилити відповідальність за наругу над держсимволами

Комітет рекомендує Раді посилити відповідальність за наругу над держсимволами Фото: Верховна Рада України

Законопроект рекомендують прийняти за основу

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4178 "Про внесення змін до законодавства України (щодо посилення захисту державних символів України та уточнення обставин їх використання)". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВРУ.

Так, законопроектом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 186-8 "Порушення порядку використання державних символів України" та внести відповідні зміни до статті 221 цього Кодексу, визначивши підвідомчість справ про адміністративні правопорушення.

Документом передбачається внести зміни до частини 1 статті 338 "Наруга над державними символами" Кримінального кодексу, уточнивши об’єктивну сторону складу злочину та збільшивши покарання у виді штрафу.

Також законопроектом пропонується розширити перелік випадків, коли в рекламі дозволено використовувати або імітувати зображення Державного Герба України, Державного Прапора України, звучання Державного Гімну України, зображення державних символів інших держав та міжнародних організацій, а також офіційні назви державних органів, органів місцевого самоврядування.

"Члени Комітету вважають, що прийняття законопроекту сприятиме посиленню адміністративного і кримінального захисту державних символів України, а також узгодить інше законодавство із порядком використання державних символів", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, за словами голови держави Петра Порошенка, більше 90% українців пишаються національною символікою.