ua en ru

Комітет рекомендує Раді прийняти законопроект щодо заборони катувань ув’язнених

Комітет рекомендує Раді прийняти законопроект щодо заборони катувань ув’язнених Фото: Верховна Рада України

Законопроектом також визначаються процесуальні повноваження пенітенціарного судді

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4936, спрямований на заборону катувань та запровадження інституту пенітенціарних суддів. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВРУ.

Проектом закону передбачається запровадження і функціонування в Україні механізму превентивних та компенсаційних заходів для забезпечення гарантій дотримання прав осіб, які відбувають призначене їм судом покарання у виді довічного позбавлення волі, позбавлення волі на певний строк та до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі в установах виконання покарань або тримаються в місцях попереднього ув’язнення, а також інституту пенітенціарних суддів.

Зокрема, законопроектом визначаються процесуальні повноваження пенітенціарного судді та дається визначення поняття його правового статусу, а також вносяться зміни до статей 9 і 24 Кримінально-виконавчого кодексу щодо оскарження засудженим застосованого до нього стягнення та безперешкодного відвідування пенітенціарним суддею, іншими суддями та захисником установ виконання покарань і місць попереднього ув’язнення.

"Члени Комітету, зважаючи на актуальність проекту, з метою забезпечення гарантій для недопущення катувань, нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання, врегулювання проблеми підсудності скарг в'язнів… ухвалили рішення підтримати законопроект", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Служба безпеки України (СБУ) встановила адреси місць тортур на території окупованого Донбасу.