ua en ru

Комітет рекомендує Раді надати громадянам право подавати в суд на корупціонерів зі своїми відеофактами

Парламентський комітет з питань боротьби та протидії корупції рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект про надання громадянам права збирати фото- та відеофакти щодо корупції чиновників з правом звернення до суду в приватному порядку. Про це на засіданні комітету заявив глава комітету Єгор Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ця законодавча ініціатива однозначно повинна бути підтримана. Це європейська практика, коли кожен громадянин може подати до суду на чиновника-корупціонера, отримує реальний механізм для боротьби з корупцією, починаючи з низів бюрократичного апарату", - зазначив Соболєв.

Більшість членів комітету проголосували "за" рішення, схваливши проект закону 1165 "Про внесення змін у чинне законодавство України щодо прав громадян у боротьбі з корупцією та зловживанням влади".

Представляла проект закону голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

"Ми пропонуємо проект закону, який використовує європейську практику боротьби з корупцією. Цей закон дасть право кожному громадянину збирати факти корупції чиновників, подаючи до суду в приватному порядку. Це дасть законні підстави фіксувати на фото та відео факти про корупцію чиновників, вимозі або передачі хабара. Тоді будь-який громадянин отримає унікальний інструмент і право контролювати чиновника. Якщо чиновник буде знати, що за ним стежать, він буде боятися брати хабарі", - зазначила вона.

За словами Тимошенко, сьогодні судова процедура настільки складна, що довести справу до логічного кінця, зафіксованим фактом корупції, неможливо: "Такі справи просто тонуть в судових позовах... Природно, проти прийняття цього закону виступають багато... Але таке право громадянина потрібно забезпечити".

Нагадаємо, раніше профільний комітет рекомендував Раді прийняти закон про Антикорупційне бюро.