ua en ru

Профільний комітет рекомендує Раді прийняти закон про Антикорупційне бюро

Комітет з питань боротьби та протидії корупції рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро і національного агентства з питань запобігання корупції) (№1660-Д)". За таке рішення проголосували 16 із 18 депутатів комітету, передає кореспондент РБК-Україна.

Члени комітету проголосували за редакцію проекту закону за винятком поправки про право Президента автоматично призначати директора Антикорупційного бюро за підсумками роботи конкурсної комісії.

За словами голови комітету Єгора Соболєва, нардепи в залі голосуванням визначать остаточну процедуру призначення директора Антикорупційного бюро.

"Дві великі політичні сили в парламенті виступають проти передачі права конкурсної комісії права призначати директора бюро, подаючи кандидатуру з обраних, на затвердження Президенту. Природно, з цією поправкою ми не проведемо закон. Всі говорять про те, що повинна бути загальна політична відповідальність. Про це говорить "Народний фронт" і Президент. Тому Президент з Верховною Радою повинні приймати рішення про директора бюро", - заявив Соболєв.

Проте в ході обговорення член комітету народний депутат фракції "Блок Петра Порошенко" Сергій Лещенко наполіг на тому, щоб при розгляді законопроекту в залі поправка про обрання конкурсною комісією директора НАБ з подальшим автоматичним призначенням Президентом, була винесена на голосування окремо.

За рішення про відхилення цієї поправки проголосували 10 членів комітету з 18 присутніх.

"Ми відхилили цю поправку, але в сесійній залі вона буде ще раз озвучена, а голосуванням депутати остаточно визначається", - підкреслив Соболєв.

Нагадаємо, даний законопроект був прийнятий у першому читанні 3 лютого. Очікується, що Рада знову розгляне це питання в четвер, 12 лютого.

Відзначимо, за словами Президента України, на посаду голови бюро претендують 150 осіб.