ua en ru

Комітет ВР : дані про 70% "сепаратистських" серверів вилучено з контексту

Комітет ВР : дані про 70% "сепаратистських" серверів вилучено з контексту Фото: нардеп Олександр Данченко (прес-служба "Самопомочі")

Для уникнення тиску на IT-бізнес парламентаріям належить розробити цілу низку галузевих поправок

Поширена напередодні ЗМІ інформація про те, що нібито "70% вилучених силовиками серверів містили сепаратистський контент", не відповідає дійсності, оскільки її було вирвано з контексту. Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко ("Самопоміч") на відкритій зустрічі з лідерами профільних асоціацій галузі IT (інформаційні технології), присвяченій захисту ІТ-компаній від неправомірного втручання у їхню діяльність, повідомили у прес-службі комітету.

Як зазначається, під час нещодавнього засідання антикорупційного комітету ВР йшлося про винятково критичні випадки, коли "СБУ оперативно мала вилучати обладнання, яке реально використовувалося та являло загрозу національній безпеці та обороні України".

"Вказано, що така статистика не стосується питань використання повноважень силових органів, зокрема МВС, СБУ і податкової міліції для тиску на IT-компанії! Такі випадки комітет вже розглядав і триматиме на контролі в подальшому. Корупційні прояви та порушення законодавства України і, зокрема, КПК не будуть залишені без належного реагування з боку галузевого парламентського комітету", - йдеться у прес-релізі.

Зокрема, зустріч екс-гендиректора "Датагруп" Данченка із галуззю продовжила дискусію щодо хвилі обшуків в айті-компаніях, що мали місце у 2015. Аби унеможливити тиск та атаки на IT-бізнес в майбутньому, комітет разом профільними асоціаціями розробляє зараз відповідні законодавчі ініціативи.

Комітет ВР : дані про 70% "сепаратистських" серверів вилучено з контексту

Так, законопроект "Про доступ до інфраструктури" №4159 вже зареєстровано в Раді. Очікується, що даний акт зніме можливість корупційних проявів при прийнятті рішення щодо створення каналів зв'язку провайдерами, а також посприяє розвитку високошвидкісного Інтернету і подоланню цифрового розриву з розвиненими країнами.

"Не виключено, що поширення перекручених "меседжів" про діяльність галузі та комітету з питань інформатизації та зв'язку може бути використано з метою зриву системної роботи комітету з розробки законодавчих передумов розвитку IT-індустрії України, у якості нових інструментів інформаційного тиску на галузь. Зокрема, з метою лобіювання норм проекту закону про державну підтримку кінематографії в Україні (№3081-д) у частині відповідальності провайдерів за контент, який отримують користувачі в мережах", - йдеться в заяві.

Комітет ВР : дані про 70% "сепаратистських" серверів вилучено з контексту

Комітет ВР : дані про 70% "сепаратистських" серверів вилучено з контексту

Раніше в коментарі РБК-Україна учасники IT-ринку спростували дані щодо сепаратистської інформації на 70% вилучених серверів.

Нагадаємо, за даними першого заступника голови ДФС Сергія Білана, торік податкова міліція провела планові перевірки у 15 українських IT-компаніях із близько п'яти тисяч, відкривши загалом чотири кримінальні провадження.

Втім, за даними представників галузі, правоохоронці провели "понад 20 атак на ІТ-сектор, що призвело до втрат у сумі 10-15 мільйонів доларів" за підсумками року.