ua en ru

Учасники IT-ринку спростували дані про сепаратистську інформацію на 70% вилучених серверів

Учасники IT-ринку спростували дані про сепаратистську інформацію на 70% вилучених серверів Фото: директор компанії NIC.UA Андрій Хветкевич

Про це вони повідомили в коментарі РБК-Україна

Учасники IT-ринку вважають, що дані про наявність сепаратистської інформації на 70% вилучених в Україні серверів не відповідають дійсності. Про це вони повідомили в коментарі РБК-Україна.

Так, директор компанії "Сервіс Онлайн" (NIC.UA) Андрій Хветкевич назвав озвучену главою парламентського комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександром Данченком інформацію "брехнею і політичним піаром".

Компанія Хветкевича в числі перших у минулому році постраждала від дій правоохоронців і досі не отримала назад вилучені сервери.

Як розповів керуючий партнер адвокатського об'єднання "Юскутум" Артем Афян, дати оцінку розміщеним на вилучених серверах даним може тільки експертиза. А нещодавно вилучені сервери на цю експертизу навіть не потрапляли. "Я не знаю, звідки він міг взяти такі дані", - сказав Афян.

"Наші сервери ще навіть не дивилися, хоча вилучили їх у числі перших за минулий рік", - додав Хветкевич.

На засіданні комітету Верховної Ради щодо запобігання та протидії корупції Данченко також зазначив, що його комітет не отримав жодного листа з інформацією про вилучення обладнання від учасників ринку.

Водночас в "Інтернет Асоціації України" (ІнАУ) повідомили, що такий лист надіслано до комітету 24 вересня, а його копію розміщеню на сайті асоціації. У ньому описано факти обшуку компаній "Диван ТВ", "Сервіс онлайн", "Стип Хост". Додатково було направлено інформацію про факти обшуків і вилучення обладнання у клієнтів адвокатського об'єднання "Юскутум": компанії Advanced Hosters, ПАТ "Аграрний комерційний банк", "Прилад Імпекс Автоматизація" і "Сервіс Онлайн", а також у приватної особи Жуковського К. В.

Нагадаємо, сьогодні на засіданні антикорупційного комітету Ради голова парламентського комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко заявив про те, що 70% вилучених правоохоронцями серверів містили інформацію сепаратистського характеру.

При цьому, як повідомив там же перший заступник ДФС Сергій Білан, податкова міліція торік провела перевірки тільки 15 українських IT-компаній.