ua en ru

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу рекомендує ВР прийняти зміни до законодавства щодо пільг шахтарів

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення соціальних гарантій працівників гірничих підприємств)", повідомляє пресс-служба Верховної Ради України.

Проектом закону (№6437-1) пропонується уточнити низку пільг для шахтарів, пенсіонерів і членів їх сімей щодо отримання безоплатного вугілля або компенсації за опалення, електричну енергію та газ тим особам, що мають на це право, як на працюючих підприємствах, так і на тих, що ліквідуються або ліквідовані.

Документом передбачається також надати право на отримання безоплатного вугілля на побутові потреби сім´ям пенсіонерів, інвалідів, які померли від загального захворювання (якщо вони користувались цим правом), а також тим особам, які отримують пенсії у зв´язку з втратою годувальника, аналогічно порядку, який існує для сімей шахтарів, померлих на підприємстві.
На думку комітету, прийняття законопроекту, зокрема, дозволить:

зрівняти права сімей шахтарів, померлих від загального захворювання, з правами сімей шахтарів, які померли на підприємствах;
вивільнити підприємства від додаткових витрат на надання безоплатного вугілля на побутові потреби;
зробити рівними умови забезпечення безоплатним побутовим вугіллям або компенсацією для осіб, які мають на це право, як на діючих підприємствах, так і на тих, що ліквідуються або ліквідовані тощо.

У комітеті зазначили також, що при доопрацюванні законопроекту до другого читання мають бути враховані окремі положення законопроекту про внесення змін до статті 48 Гірничого закону України (щодо соціальних гарантій працівникам гірничих підприємств) (№ 6437).