ua en ru

Комітет з питань свободи слова рекомендує ВР ухвалити закон про доступ до публічної інформації

Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендує Верховій Раді України ухвалити в другому читанні та цілому законопроект про доступ до публічної інформації, повідомляє прес-служба ВР.

Проектом закону (№ 2763) пропонується визначити порядок доступу до публічної інформації, що знаходиться у володінні суб´єктів владних повноважень та інших її розпорядників.
На засіданні комітету зазначалося, що під час опрацювання проекту надійшло від народного депутата Е.Павленка та представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Верховній Раді В.Яценка 14 пропозицій, 7 з яких враховано повністю або частково.

Зокрема, народні депутати підтримали поправку, згідно з якою метою цього закону є: забезпечення прозорості і відкритості суб´єктів владних повноважень та створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації. Пункт 2 статті 3 документа "Гарантії забезпечення права на доступ до публічної інформації" запропоновано викласти так: "Право на доступ до публічної інформації гарантується створенням розпорядником інформації підрозділу, або призначенням посадової особи, які забезпечують у встановленому порядку доступ до публічної інформації".

Члени комітету пропонують встановити, що інформація на запит надається безкоштовно. Згідно із проектом, у разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов´язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк. Розмір фактичних витрат визначається відповідним розпорядником на копіювання та друк в межах граничних норм, встановлених Кабінетом міністрів України. У разі, якщо розпорядник інформації не встановив розміру плати за копіювання або друк, інформація надається безкоштовно. При наданні особі інформації про себе та інформації, що становить суспільний інтерес, плата за копіювання та друк не стягується.