ua en ru

Комітет з питань прав людини рекомендує ВР прийняти за основу законопроект про відновлення прав депортованих нацменшин

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу законопроект про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, повідомляє прес-служба ВР.

Законопроектом (№5515) пропонується: законодавчо визначити статус осіб, депортованих за національною ознакою; запровадити державні гарантії відновлення їхніх прав; визначити повноваження органів державної влади і органів місцевого самоврядування у сфері відновлення прав цих осіб.

Зокрема, документом передбачено, що держава гарантує депортованим особам, які добровільно повертаються в місця їх постійного проживання на момент депортації, рівні з громадянами України права згідно з Конституцією України та умови для облаштування, включаючи забезпечення землею, житлом, працевлаштуванням, освітою, сприяння культурному і духовному розвитку.
Згідно із проектом закону, депортованим особам, які повертаються в Україну на проживання, гарантується за їх бажанням право на поселення в межах тих адміністративно-територіальних одиниць, де вони (або їхні батьки, або дід чи баба) проживали на момент депортації.

Крім цього, відповідно до документа, вилучені внаслідок депортації будівлі та інше майно по можливості (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) повертаються депортованій особі або її спадкоємцям натурою, у разі відсутності такої можливості заявнику відшкодовується вартість будівель та майна. Передбачено також, що відшкодування вартості вилучених внаслідок депортації будівлі та іншого майна депортованій особі або її спадкоємцям здійснюватиметься протягом п'яти років після прийняття відповідного рішення уповноваженим органом, при цьому одноразово сплачуватиметься не менше п'ятої частини нарахованої суми.