ua en ru

Комітет з правової політики ВР рекомендує зняти з другого читання законопроект про основи мовної політики

Комітет з правової політики Верховної Ради України (ВР) рекомендує зняти з другого читання проект закону "Про основи державної мовної політики". Про це під час комітетських слухань зачвив голова комітету Сергій Міщенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Наш комітет провів експертну оцінку відповідного проекту закону на предмет відповідності Конституції... ми рекомендуємо взагалі зняти проект закону Ківалова та Колісниченка з розгляду другого читання", - зазначив він.
Міщенко додав, під час експертизи проекту закону, який був прийнятий за основу ВР, було виявлено ряд невідповідностей Конституції:

"Встановлена підміна понять "мова національних меншин" на поняття "регіональна мова", об'єктом захисту передбачено лише 18 мов національних меншин... проект закону передбачає автоматичне внесення змін у інші закони, зокрема, щодо судочинства, і це суперечить Конституції", - пояснив Міщенко.

Нагадаємо, законопроект про основи державної мовної політики у першому читанні був прийнятий 5 червня ц.р. Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що законопроект про основи державної мовної політики може бути прийнятий в цілому 4 або 5 липня.