ua en ru

Комісія США з ЦП і бірж вчинила позов про інсайдерські угоди з ADR "Вімм-Білль-Данн"

Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США вчинила в суді Південного округу м. Нью-Йорка позов до невстановлених осіб за фактом проведення інсайдерських оборудок з американськими депозитарними розписками (ADR) ВАТ "Вимм-Билль-Данн продукты питания" (ВБД ПП). Про це повідомляє РБК з посиланням на матеріали комісії.

За даними SEC, від 29 листопада до 1 грудня 2010 р. невідомі купили 400 тис. ADR ВБД ПП, імовірно маючи інсайдерську інформацію про операцію з придбання 66% акцій російського виробника соків і молочної продукції компанією PepsiCo.

У документах комісії також зазначено, що після оголошення про угоду 2 грудня 2010 р. котирування ADR ВБД на Нью-йоркській фондовій біржі зросли на 28%. В тому разі, якщо невідомі були заздалегідь поінформовані про угоду, вони могли заробити на цьому близько 2,7 млн дол.

Як повідомляли 2 грудня ц. р., PepsiCo придбає 66% акцій ВАТ "Вимм-Билль-Данн продукты питания" у восьми великих акціонерів і двох дочірніх підприємств групи ВБД за 3,8 млрд дол. З урахуванням опціону PepsiCo на викуп пакету, що залишився, загальна сума операції складе 5,8 млрд дол.. При цьому за вирахуванням боргу та без урахування казначейських акцій двох дочірніх підприємств ВБД вартість операції оцінюють на 5,4 млрд дол.

ВАТ "Вимм-Билль-Данн продукты питания" займається виробництвом молочних продуктів, соків, мінеральної води та дитячого харчування. Нині до компанії входять 37 виробничих підприємств в Україні, Росії, Грузії та державах Середньої Азії. 2005 р. група стала першою російською компанією серед виробників харчової продукції, що дістала від Єврокомісії право на її постачання до країн Євросоюзу. "Вимм-Билль-Данн" володіє портфелем торгових марок, що охоплює понад 1,1 тис. видів молочних продуктів ("Веселий молочник", Bio-max тощо) і понад 150 видів соків, нектарів і прохолоджувальних напоїв під марками J7, 100% Gold тощо.