ua en ru

Комісія з питань зміцнення демократії займатиметься конституційною реформою, - С.Головатий

Комісія з питань зміцнення демократії та утвердження верховенства права, яку минулого тижня створив Президент України Віктор Янукович, займеться напрацюванням пропозицій та проектів законодавчих актів для виконання Україною Копенгагенських критеріїв. Про це повідомив "Комерсант-Україна" керівник комісії, нардеп Сергій Головатий.
"Стратегічне завдання таке, як і було в 2005 р., коли створювалася аналогічна Нацкомісія при Президентові Ющенку, - напрацювання пропозицій і проектів законодавчих актів для виконання Україною Копенгагенських критеріїв. Точніше, нас цікавить перше, політичний критерій - необхідність формування в країні, яка прагне до членства в ЄС, державних інститутів, які гарантують стабільну демократію, верховенство права і надійний захист прав і свобод людини. Незабаром повинне бути затверджене положення про роботу комісії, де це буде зафіксовано ", - зазначив він.
За його словами, буде декілька тактичних напрямів роботи. "Перше - виконання Україною зобов'язань перед Радою Європи. Ми 15 років не можемо виконати їх, це вже занадто! Таке затягування - результат безвідповідальної політики колишнього керівництва країни. Друге - потрібно "підчистити" наше законодавство відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії. Третій напрямок - конституційна реформа ", - сказав С.Головатий.
Говорячи про роль комісії при розробці нової Конституції, він зазначив: "Остаточної ясності поки немає, але ми обов'язково будемо залучені до напрацювання конституційних змін в тій частині, де є невідповідність чинної Конституції Копенгагенським критеріям і європейським стандартам. Перш за все мова йде про розділи, що стосуються судової влади і прокуратури. В Конституції 1996 р. функції прокуратури були приведені у відповідність з європейськими стандартами, але на практиці цього немає - до цих пір діють перехідні положення. Адже це абсурд, коли перехідний період триває 15 років!".
На запитання журналіста, які будуть перші рішення комісії, С.Головатий відповів: "Перш за все я запропоную розглянути два сектори законодавства, які вивчала Венеціанська комісія на останньому засіданні, - законодавство про судоустрій та статус суддів, а також закон про мирні зібрання. По них Венеціанська комісія висловила надзвичайно багато критичних зауважень. Наше завдання - обробити її рекомендації та привести наше законодавство у відповідність з ними ".