ua en ru

Комісар ООН з прав людини закликала до розслідування злочинів режиму в КНДР

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей сьогодні закликала міжнародне співтовариство докласти більше зусиль для виправлення "плачевної" ситуації з дотриманням прав людини в Північній Кореї, заявивши, що настала пора провести розгорнене міжнародне розслідування "серйозних злочинів, які здійснюються в цій країні ось вже декілька десятиліть". Про це повідомляє прес-служба комісаріату ООН з прав людини.

Піллей відзначила, що зміна верховного лідера КНДР, яка відбулася близько року тому, не виправдала слабких надій на позитивні зміни в країні. "Через рік після того, як Кім Чен Ин став новим лідером країни, ми не спостерігаємо практично ніяких змін на краще", - нарекла вона.

Комісар ООН додала, що, до її засмучення, фокус міжнародної уваги зосереджений майже виключно на ядерній програмі і ракетних пусках КНДР. "Зрозуміло, це питання величезної важливості, проте не можна, щоб вони відсовували на задній план сумну ситуацію з правами людини в КНДР", - підкреслила Піллей.

Управління ООН з прав людини, зокрема, указує, що на сьогоднішній день в трудових таборах Північної Кореї містяться не менше 200 тис. політв'язнів. "Табірна система в КНДР не тільки карає людей за обгрунтовані, мирні дії, такі як висловлювання думок, не співпадаючих з офіційною позицією, але і задіює жахливі правопорушення, включаючи тортури та інші форми жорстокості і нелюдяного поводження", - сказала Піллей.

Комісар ООН додала, що впродовж багатьох років уряд КНДР відмовляється співпрацювати зі спеціальними доповідачами по ситуації з правами людини, що призначаються Радою ООН з прав людини. "З цієї причини, а також у зв'язку з особливою тяжкістю ситуації я вважаю, що давно назріло вичерпне розслідування відносно ситуації з правами людини в КНДР - однієї з найгірших у світі", - підсумувала Піллей.

Читайте також: Глава Google Ерік Шмідт закликав КНДР відкрити доступ до Інтернету