ua en ru

У Колумбії оголосили про офіційне завершення конфлікту з ліворадикальними повстанцями

У Колумбії оголосили про офіційне завершення конфлікту з ліворадикальними повстанцями Фото: колумбійський прапор (pixabay.com)

У Колумбії офіційно оголосили про завершення півстолітнього конфлікту з FARC

В Колумбії оголосили про офіційне завершення конфлікту з ліворадикальними повстанцями FARC, який тривав 50 років. Про це повідомляє DW.

"Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос у вівторок, 15 серпня 2017 року, оголосив про завершення 50-річного конфлікту в країні з ліворадикального повстанського угруповання Революційні збройні сили Колумбії" (FARC) і його остаточне роззброєння.

Представники Організації Об'єднаних Націй (ООН) взяли у повстанців останні два контейнера зброї та вибухівки. Так, в цілому представники FARC здали 8112 одиниць зброї і 1,3 мільйони патронів, були роззброєні близько 6,8 тисячі бійців.

"Із зібранням зброї конфлікт дійсно завершено, і в житті нашого народу починається нова фаза", - заявив президент країни.

Зазначимо, в листопаді 2016 року між урядом Колумбії та FARC було укладено нову мирну угоду, яка поклала кінець понад півстолітнього збройного протистояння, під час якого загинуло понад 220 тис. осіб.

Так, за договором, крім роззброєння повстанців, передбачається, зокрема, участь демобілізованих представників FARC в політичному житті країни, а також спільна боротьба проти наркоторгівлі. Угода гарантує повстанцям 10 місць в колумбійському парламенті до 2026 року та амністію для більшості бойовиків.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що щонайменше один поліцейський отримав поранення при нападі, скоєному в неділю на місію ООН на заході Колумбії в департаменті Каука.