ua en ru

Кількість хворих Еболой до грудня досягне 10 тис. чоловік на тиждень, - ВООЗ

Епідемія лихоманки Ебола в Західній Африці досягне свого піку до початку грудня 2014 р., коли буде фіксуватися від 5 до 10 тис. випадків захворювання на тиждень.

Епідемія лихоманки Ебола в Західній Африці досягне свого піку до початку грудня 2014 р., коли буде фіксуватися від 5 до 10 тис. випадків захворювання на тиждень, пише The Financial Times з посиланням на прогноз Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Помічник гендиректора ВООЗ Брюс Ейлвард закликав обережно ставитися до офіційними даними, згідно з якими кількість випадків захворювання склала 8 тис. 914, а число смертей - 4 тис. 447. Рівень летальності за цією статистикою становить близько 50%, проте насправді число померлих може бути в два рази вище, вважає він.

За його словами, спостереження за спалахами лихоманки Ебола в ряді країн показує, що виживають "в кращому випадку 30%" хворих. "Ми маємо летальність на рівні 70% послідовно в трьох країнах", - сказав Ейлвард.

Зараз ВООЗ слід своєї стратегії "70-70-60". Цей план передбачає ізоляцію 70% всіх заражених вірусом " Ебола " і "безпечні" похорон 70% жертв лихоманки (без ризику зараження для оточуючих) протягом найближчих 60 днів.

За словами Ейлварда, кількість випадків захворювання лихоманкою зростає в столицях трьох найбільш постраждалих від епідемії африканських держав - Ліберії, Гвінеї та Сьєрра-Леоне. ВООЗ також стурбований тим, що район епідемії розширюється в межах Ліберії та Гвінеї, зокрема, вздовж кордонів з Кот-д'івуаром.

"Відчуття, що міжнародні зусилля, зроблені в останні два місяці, вже починають впливати на ситуацію, передчасно", - заявив Ейлвард. Місія ООН по боротьбі з лихоманкою Ебола, ймовірно, зможе переламати ситуацію на початку грудня, пророкує він.

"Ми очікуємо, що число випадків захворювання (в тиждень) до того моменту буде сягати від 5 до 10 тисяч", - сказав представник ВООЗ, зазначивши, що це поки лише "груба оцінка". Ейлвард підкреслив, що коли епідемія піде на спад, важливо її повністю знищити, а не дозволяти їй стати ендемічним захворюванням Західної Африки.

Перша спалах лихоманки Ебола була зареєстрована в березні 2014 р. у Гвінеї. У Нігерії, Ліберії та Сьєрра-Леоне у зв'язку з епідемією оголошено надзвичайний стан. Випадки захворювання лихоманкою зафіксовані в Гонконзі, Беніні, Буркіна-Фасо, Кот-Д'івуарі, Гвінеї-Бісау та Малі. Всесвітня організація охорони здоров'я визнала лихоманку Ебола "загрозою світового масштабу".

Нагадаємо, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кількість померлих від смертельної лихоманки Ебола збільшилася до 4 тис. 447 осіб.