ua en ru

Кількість постраждалих за час масових протестів в Україні журналістів збільшилася до 139, - ІМІ

Кількість постраждалих за час масових протестів в Україні журналістів збільшилася до 139 осіб. Про це на прес-конференції заявив медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко

Кількість постраждалих за час масових протестів в Україні журналістів збільшилася до 139 осіб. Про це на прес-конференції заявив медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"На даний момент вже не 136, а 139 постраждалих журналістів. Це різного роду завдані збитки: і тілесні ушкодження, і постраждала техніка, тощо", - сказав Головенко.

Він повідомив також, що дана статистика демонструє найгірші показники за весь час ведення інститутом моніторингу про порушення прав журналістів.

"Грудень минулого року... у нас постраждало близько 50 осіб, а в січні стало близько 80 постраждалих. Тобто ця ситуація ще й постійно погіршується", - зазначив він.

Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко у свою чергу закликав журналістів, які постраждали в ніч на 1 грудня 2013 р. на вулиці Банковій у Києві від дій правоохоронців, в самі короткі терміни звертатися в Європейський суд з прав людини.

"З урахуванням подій на Банковій, всі журналісти, які там постраждали, можуть одразу звертатися в Європейський суд з прав людини. Це відбувається тому, що держава по суті "амністувала" тих правоохоронців, які били журналістів... і прийняв закон, який звільняє від відповідальності тих, хто перевищив свої повноваження", - зазначив Шевченко.

Він також повідомив, що журналісти, які постраждали в інші дні Евромайдана, мають право і повинні звертатися в ЄСПЛ, особливо з урахуванням того, що "в ЄСПЛ вже зараз визначають справи, які розглядаються українцям, потерпілим на Майдані, як пріоритетні і строки їх розгляду скорочуються з звичайних 4-5 років до прискорених 1-2 років".

Також Шевченко підкреслив, що орієнтовно розмір компенсації, який можуть отримати журналісти, які отримали каліцтва середнього рівня тяжкості, за рішенням ЄСПЛ можуть скласти від 10 до 20 тисяч євро з державного бюджету України.

Нагадаємо, раніше ІМІ повідомляв, що з початку масових протестів в Україні 21 листопада 2013 р. під час чи внаслідок виконання професійних обов'язків постраждали 136 журналістів.

Як відзначають в ІМІ до уваги бралися лише випадки, пов'язані з професійною діяльністю, і такі, де журналісти отримали реальні поранення або пошкодження техніки.