ua en ru

Кількість виправдувальних вироків - це показник гуманності, а не самоціль правосуддя, - АП

Набрав чинності в кінці 2012 р. новий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК) привів до скорочення виправдувальних вироків. В Адміністрації Президента (АП) проблеми в цьому не бачать, пише газета "Дзеркало тижня".

Саме по собі кількість виправдувальних вироків не є якоюсь окремою метою кримінального провадження. Цей показник - лише один з індикаторів оцінки гуманності кримінального провадження і рівня об'єктивності дій державних органів.

"Критики нового КПК поширюють тезу, що кодекс неефективний, оскільки не спричинив істотного збільшення кількості виправдувальних вироків... Робити висновок про ефективність нового КПК України, використовуючи тільки кількість виправдувальних вироків, - те ж саме, що оцінювати майстерність автора за кількістю написаних ним аркушів паперу", - зазначає керівник управління реформування правоохоронних органів і органів юстиції АП Андрій Пойда.

Чиновник упевнений, що існує цілий ряд інших індикаторів, що дозволяють будувати висновки про гуманності, ефективності та справедливості кримінального провадження, забезпечення дотримання балансу інтересів окремого громадянина та суспільства в цілому. До них можна віднести, зокрема, кількість осіб, які утримуються під вартою в очікуванні вироку; активність застосування запобіжних заходів, не пов'язаних з триманням під вартою; кількість випадків втручання в приватне життя громадян (затримання, обшуки, виклики громадян у правоохоронні органи, негласні слідчі дії тощо); строки розслідування та судового розгляду; число потерпілих, права яких були відновлені в результаті кримінального провадження, і т.д.

Як зазначає автор, аналіз відповідних статистичних показників демонструє позитивні результати дії нового кодексу:
- кількість осіб, які перебувають у слідчих ізоляторах у зв'язку з обранням запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, зменшилася майже наполовину;
- широко застосовується домашній арешт (12% від усіх обраних запобіжних заходів). В умовах дії положень старого Кодексу абсолютна більшість осіб, які перебувають зараз під домашнім арештом, утримувалися під вартою в слідчих ізоляторах;
- істотно зменшилася кількість випадків втручання в приватне життя громадян шляхом проведення обшуків, вилучення документів, "прослуховувань" та інших негласних слідчих дій;
- наближається до 15% частка виробництв, що завершуються угодою, тобто в умовах, які всі сторони виробництва вважають такими, що відповідають їх інтересам.