ua en ru

Кількість нападів на журналістів в Україні в 2015 р. зменшилась в 11 разів, - ІМІ

Кількість нападів на журналістів в Україні в 2015 р. зменшилась в 11 разів, - ІМІ Фото: Свобода слова в Україні почала поліпшуватися

Свобода слова в Україні почала поліпшуватися

За перше півріччя 2015 року в Україні зафіксовано 23 напади на журналістів, що майже в 11 разів менше, ніж за відповідний період 2015 року (249 нападів), і в півтора менше ніж за друге півріччя 2014 року (37 нападів). Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації "Барометр свободи слова".

Зокрема, найгіршим регіоном України з точки зору дотримання свободи слова залишається окупований Крим, де зафіксовано 29 порушень, більше ніж в будь-якому іншому регіоні України.

"З 34 випадків найбільше перешкоджали журналістам представники судової гілки влади (7 випадків), далі охоронці, як в приватних, так і в державних установах (5). Також "відзначилися" депутати міськрад та працівники облдержадміністрацій (4 та 3 випадки відповідно). Часто перешкоджали журналістам у Миколаєві (5 випадків), Закарпатті (4), і в Києві, Рівному, Одесі і Кіровограді (по 3 випадки відповідно)", - розповіла експерт ІМІ Катерина Дячук.

Нападали найчастіше за ці півроку на журналістів в Одеській області (6 випадків), далі йде Чернігівська область (3) і Черкаська, Харківська, Львівська і Київська області (по 2 відповідно).

За даними моніторингу, нападали і били журналістів переважно невідомі - 5 таких випадків за півроку. Далі йдуть депутати сільрад та райрад і люди в камуфляжі (по 3 випадки), а також герої сюжету, представники ЛНР, ДНР і активісти - по 2 випадки відповідно.

Кількість нападів на журналістів в Україні в 2015 р. зменшилась в 11 разів, - ІМІ

Фото - таблиця порушення прав журналістов в Україні

Нагадаємо, за даними ІМІ, кількість порушень свободи слова в Україні в 2014 р. збільшилося удвічі, до майже 1 тис. випадків.