ua en ru

Глазьєв: коли Київ почне обнуляти імпортний тариф з ЄС, Росія запровадить контрзаходи по відношенню до України

По мірі того, як Україна буде обнуляти імпортний тариф з Європою, Росія вводитиме імпортний тариф з Україною. Про це в інтерв'ю радіо "Ехо Москви" заявив радник Президента Росії, директор Інституту нової економіки Державного університету управління РФ Сергій Глазьєв.

По мірі того, як Україна буде обнуляти імпортний тариф з Європою, Росія вводитиме імпортний тариф з Україною. Про це в інтерв'ю радіо "Ехо Москви" заявив радник Президента Росії, директор Інституту нової економіки Державного університету управління РФ Сергій Глазьєв (на фото).

За його словами, на переговорах у Москві українська сторона запевняла Росію, що норми, прописані в Угоді про асоціацію з ЄС, які стосуються втрати суверенітету у сфері технічного регулювання, будуть поступово вступати в силу протягом 10 років.

"Ми їм говоримо: ось додаток, ще 400 сторінок тексту, які, до речі, були перекладені українською мовою лише тиждень тому, написано, що ви вступаєте чітко за графіком, по 70% позицій ви обнуляєте імпортні мита в перший же місяць, дві третини норм технічного регулювання - за три роки. І далі починаються туманні міркування: та ви не хвилюйтеся, ми не будемо виконувати. Як ви не будете виконувати, коли там механізм контролю на ста сторінках? Якщо ви не будете виконувати, тоді вас не будуть пускати на європейський ринок. Тоді навіщо все це підписувати? Наш прем'єр, я сам був присутній, питав прем'єра України: "Ми не розуміємо, навіщо вам це треба. Ви можете пояснити, навіщо вам це треба?". Пояснення немає", - повідомив Глазьєв.

Він наголосив, що, якщо Україна підпише УА з ЄС і "відгородиться від Росії", це змусить Росію вдатися до контрзаходів.

"Вже російський уряд чітко сказав українському, що якщо ви створюєте зону вільної торгівлі з Європейським союзом, і ми бачимо, що товари починають перетікати на наш ринок, в тому числі українські, котрі витісняються європейськими, то ми в такому разі будемо проти українських товарів вводити імпортний тариф. Тобто по мірі того, як Україна обнуляє імпортний тариф з Європою, ми вводимо імпортний тариф з Україною", - заявив Глазьєв.

Крім того, радник Президента РФ заявив, що після підписання Угоди про асоціацію (УА) та зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС формат 3+1 у рамках Митного союзу стане для України неможливим.

Зазначимо, в середині серпня у ЗМІ з'явилася інформація про те, що у Кремлі розробили стратегію недопущення підписання Україною УА з ЄС.

Нагадаємо, саміт "Східного партнерства", на якому Україна розраховує підписати з Євросоюзом УА та ЗВТ, відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада ц.р.