ua en ru

Кофі Аннан: Загроза повномасштабної війни в Сирії наростає

Спеціальний посланець ООН і Ліги арабських держав у Сирії Кофі Аннан заявив у суботу, 2 червня, що в Сирії наростає "привид повномасштабної війни". Про це повідомляє радіо "Свобода".

За його словами, всі сторони конфлікту в Сирії мають докласти зусиль, щоб зупинити насильство. Але, наголосив він, найперша відповідальність лежить на сирійській владі і на Президентові Башарі аль-Асаді.

Виступаючи в столиці Катару Досі на засіданні Ліги арабських держав на рівні міністрів, присвяченому становищу в Сирії після масового вбивства цивільних у сирійському регіоні Хула понад тиждень тому, він додав, що трагедія в Хулі - тільки одна з багатьох, і ті, хто скоїв їх, мають бути притягнені до відповідальності.

На цьому ж засіданні генеральний секретар Ліги арабських держав Набіль ель-Арабі повідомив, що надіслав листа до Ради безпеки ООН із закликом "ужити всіх необхідних заходів, щоб захистити народ Сирії".

Лідер найбільшого сирійського опозиційного об'єднання в вигнанні, Сирійської національної ради, Бурган Галіун заявив цьому ж зібранню, що був би радий воєнному втручанню арабських держав у Сирії, яке поклало б край нападам силових структур нинішньої сирійської влади на її супротивників і на цивільне населення.

Нагадаємо, 25 травня після зіткнення урядових військ і озброєних повстанців в Хулі були знайдені тіла жертв масового вбивства. За даними спостерігачів ООН, загинули не менше 116 чоловік, більше половини з яких - жінки і діти. Західні країни схильні звинувачувати в події підрозділи урядових військ, тоді як Дамаск заявляє про діяльність в даному районі пов'язаних з "Аль-Кайедою" бойовиків.

Громадянські заворушення в Сирії почалися на тлі загального підйому протестних настроїв "арабської весни" у лютому 2011 р. Жертвами протистояння стали, за різними даними, вже понад 13 тис. чоловік.