ua en ru

Кава на міжнародному ринку може подорожчати на 40%, - експерти

У зв'язку із заморозками і градом в Бразилії цього місяця ціна на каву може піднятися на 40%. Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg. Це тим більше ймовірно, що вже підняли ціни на каву компанії Kraft Foods Inc. і J.M. Smucker Co. Ціна кави може піднятися до рекордної ціни 4,2 дол. за фунт.

Слід зазначити, що зерна арабіки вже подорожчали в поточному році на 24%. Kraft Foods, що виробляє каву Maxwell House, вже тричі піднімала ціни цього року. У лютому компанія прогнозувала, що витрати на сировину в Північній Америці підвищаться в поточному році на 700-800 млн долл, що складає 1,5% доходів компанії в 2010 р. Компанія підвищила ціни на каву Maxwell House і Yuban в березні цього року на 22%. Компанія Smucker, що виробляє каву Folgers, підвищила свої ціни в лютому на 10%.

"Для яких-небудь розривів просто немає місця... Якщо в Бразилії мороз, то ми можемо стати свідками не тільки незрозумілих цін, але і взагалі нестерпної ситуації", - заявив Родріго Кошта, віце-президент інституційних продажів Newedge USA LLC.

Липневі ф'ючерси на арабіку за підсумками торгів в Нью-Йорку в четвер коштували 2,992 дол. за фунт після того, як був досягнутий рекорд ціни за 14 років, що становить 3,034 дол. за фунт. В порівнянні з минулим роком ціни виросла майже в два рази. Липневі ф'ючерси на какао піднялися в ціні на 2,7%, а на сахар-сирець - на 51%.