ua en ru

Коболєв заявив про необхідність перевести "Нафтогаз" у підпорядкування Кабміну

Коболєв заявив про необхідність перевести "Нафтогаз" у підпорядкування Кабміну Фото: Андрій Коболєв

"Нафтогаз" вважає за необхідне скасувати рішення МЕРТ по переведення "Укртрансгазу" в управління відомства

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив про необхідність перевести "Нафтогаз" у підпорядкування Кабінету міністрів України. Про це він заявив журналістам сьогодні в ході другого дня 13-ої щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, передає кореспондент РБК-Україна.

Крім того, глава "Нафтогазу" вважає за необхідне скасувати рішення МЕРТ по переведенню "Укртрансгазу" в управління відомства. При цьому Коболєв зазначив, що щоб уникнути наслідків у вигляді ненадання кредиту від Світового банку, скасувати рішення МЕРТ необхідно наступного тижня.

Коболєв заявив, що подібне рішення МЕРТ може призвести до крос-дефолту всіх зовнішніх зобов'язань України як держави.

"З позиції ЄБРР... Щодо того, що це не відповідає, як зобов'язаннями, які на себе взяв уряд України, підписуючи гарантійну угоду за кредитом 300 млн доларів для "Нафтогазу". Це означає не тільки втрату 300 млн доларів для "Нафтогазу", це означає можливість крос-дефолту всіх зовнішніх зобов'язань України як держави. 500 млн доларів від Світового банку, на які всі так чекали... Це питання також стоїть зараз, він зупинений і до вирішення ситуації з рішенням Міністерства економіки нічого не буде відбуватися... Тому ми вважаємо, що в цій ситуації, по-перше, дуже важливо, щоб це рішення було скасоване - це перша позиція", -сказав Коболєв.

Він також додав, що керівництво НАК "Нафтогазом" потрібно доручити не окремому міністерству, а Кабінету міністрів України, де всі рішення приймаються колегіально і де ці рішення будуть обговорені, перевірені і їх наслідки будуть прораховані.

"Друга позиція - з метою уникнення подібних незбалансованих, некоректних і ризикових рішень на майбутнє ми пропонуємо повернутися до пропозиції, яку НАК "Нафтогаз України" робив ще рік тому, і керівництво НАК "Нафтогазом" доручити не окремому міністерству, а Кабінету міністрів України, де всі рішення приймаються колегіально і де ці рішення будуть обговорені, перевірені і їх наслідки будуть прораховані Те, що відбулося зараз є результатом неефективного механізму прийняття рішень", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, раніше Коболєв повідомляв, що Стокгольмський арбітраж може відмовити "Нафтогазу" за позовом до "Газпрому". Це можливо через рішення МЕРТ перебрати на себе функції з управління ПАТ "Укртрансгаз".