ua en ru

Коболєв: зниження рентної ставки на видобуток газу не вплине на тарифи

Коболєв: зниження рентної ставки на видобуток газу не вплине на тарифи Фото: Андрій Коболєв

Він також повідомив, що цією зимою рента повинна залишитися на колишньому рівні

Зниження рентних ставок на видобуток газу не вплине на тарифи. Про це сьогодні, 10 листопада, журналістам повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ні, не вплине. Яким чином зниження може вплинути? Спекулювати - це одне, а реальність дуже часто інша. Ціна на газ визначається у відповідності з ринковою ціною і ті ціни, які встановлені, це пропорція ринкової ціни. Відповідно, зниження ренти для приватної компанії призведе тільки до збільшення їх частки прибутку і збільшення можливості інвестування в галузь", - сказав Коболєв.

Він також повідомив, що цією зимою рента повинна залишитися на колишньому рівні.

"У випадку приватних компаній, які не користуються державними активами, які не є хоч частково державними ми вважаємо, що ренту знижувати треба, тому що це призведе до зростання видобутку газу в Україні... У разі держкомпаній, ми вважаємо, що цієї зими рента повинна залишитися на тому рівні, на якому вона була, тому що рента є джерелом для субсидій", - зазначив глава НАК.

Крім того, Коболєв заявив, що дана реформа - одна з небагатьох, де відбувається розподіл коштів від багатих людей до тих людей, які не можуть в повному обсязі оплачувати свої рахунки.

"Ті політики, які спекулюють, вони втрачають дуже просту річ. За великим рахунком, це одна з небагатьох реформ в нашій країні, де реально відбувається розподіл коштів від багатих людей до тих людей, які не можуть в повному обсязі оплачувати свої рахунки, саме за рахунок механізму тариф-рента, тому атаку на цей механізм ми в "Нафтогазі" сприймаємо, як атаку на одну з найбільш важливих реформ в Україні і нам дивно, що політики не можуть розібратися в таких речах", - підкреслив Коболєв.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала зниження ставки рентної плати за користування надрами при видобутку корисних копалин з 70% до 14-29%.