ua en ru

Коболєв просить прем'єр-міністра відкласти анбандлинг "Нафтогазу"

Коболєв просить прем'єр-міністра відкласти анбандлинг "Нафтогазу" Фото: иллюстрационное фото (фото з відкритих джерел)

Поділ функцій пропонується перенести на 2020 рік, коли закінчиться контракт з "Газпромом"

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв просить прем'єр-міністра Володимира Гройсмана перенести терміни відділення функцій транзиту і зберігання газу компанії на два роки - до завершення контракту на транзит з російським "Газпромом". Таке прохання він висловив у листі Гройсману, передають "Українські Новини".

Так, згідно з листом, Коболєв мотивує таку прохання тим, що за рішенням арбітражу Стокгольма, передача функцій транзиту іншої компанії неможлива без письмової згоди "Газпрому", а російський монополіст категорично відмовляється його давати.

Таким чином, анбандлинг може відкластися на два роки, тобто до 2020 року, коли закінчується термін контракту. При цьому Коболєв наполягає на тому, що план відділення транспортної компанії від НАК, затверджений постановою КМУ №496 від 1 липня 2016 року, нездійсненний.

За цим документом, протягом 30 днів після прийняття арбітражем Стокгольма рішення по суперечці з "Газпромом" з транзитним контрактом, майно для транспортування і зберігання газу повинно бути передано від дочірньої компанії НАК - "Укртрансгаз" новоствореному ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МДУ), яке і має стати новим оператором української газотранспортної системи (ГТС)

Нова структура створена в листопаді 2016 року, а рішення суду Стокгольма прийнято 28 лютого 2018 року. Таким чином, майно "Укртрансгазу", зокрема, трубопровідна система і сховища газу за постановою № 496 повинно було бути передано МДУ до 2 квітня. Однак арбітраж не задовольнив вимогу НАК про можливість передачі прав та обов'язків за контрактом на транзит газу на користь іншої компанії, а точніше МДУ, без згоди "Газпрому".

"Компанія не має права передати свої права та обовязки по контракту третім особам без письмової згоди ПАТ "Газпром... Отримати письмову згоду ПАТ "Газпром" на передачу контракту з діючими умовами нереально. ПАТ "Газпром" відмовляється переводити права і зобов'язання на "Укртрансгаз" або якого-небудь іншого оператора ГТС і взагалі застосовувати норми українського законодавства", - йдеться в листі Коболєва.

За чинним контрактом, до 1 січня 2020 року виконавцем послуг з транзиту газу є НАК "Нафтогаз України". Враховуючи, що затверджений план анбандлинга НАК нездійсненний, а новий вимагає тривалого часу на підготовку, НАК пропонує не робити ніяких дій по передачі активів МДУ до завершення дії контракту на транзит газу, тобто, до 2020 року.

У свою чергу, у прес-службі української компанії РБК-Україна підтвердили наявність такого листа від глави НАК на адресу прем'єр-міністра. При цьому в прес-службі відзначили, що очікують відповіді від Кабінету міністрів, який поки ніяк не відреагував на ініціативу Коболєва.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України не розглядає можливість перегляду моделі анбандлинга НАК "Нафтогаз України" в частині скасування необхідності передачі активів ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МДУ) з-під управління НАК.