ua en ru

Коаліційний уряд Палестини очолить Махмуд Аббас (доповнення)

Коаліційний уряд Палестини очолить голова Палестинської національної адміністрації (ПНА) Махмуд Аббас, що діє. Відповідних домовленостей за підсумками переговорів в Катарі досягли помірна палестинська воєнізована організація ФАТХ і радикальний Ісламський рух опору "Хамас", передає Reuters.

На посаді прем'єр-міністра ПНА Махмуд Аббас змінить Саляма Файяда, призначення якого в червні 2007 р. було підтримане західними країнами. Терміни формування нового уряду не уточнюються, проте Аббас, що очолює рух ФАТХ, заявив, що сторони мають намір "реалізувати досягнуту домовленість в найкоротші терміни".

Голова "політбюро" палестинського "Руху ісламського опору" ("Хамас") Халед Машаль, у свою чергу, відзначив: "Ми, ФАТХ і "Хамас", серйозно налагоджені залишити розбіжності у минулому і в єдності досягти наших цілей, надаючи протидію ворогові (Ізраїлю)".

Нагадаємо, в травні 2011 р. до того ворогуючі військово-політичні рухи ФАТХ і "Хамас" підписали в Каїрі угоду про примирення за підсумками переговорів за посередництва єгипетських властей. Сторони домовилися про формування тимчасового уряду, а також про призначення дати загальних виборів, покликаних стати важливою віхою на шляху до об'єднання Палестинської автономії.

В результаті громадянської війни в Палестинській автономії в 2006-2007 рр. регіон виявився розділений на дві частини. Західний берег р. Іордан залишився під контролем ФАТХ, сектор Газа перейшов під управління бойовиків "Хамас". ПНА, в якій домінує рух ФАТХ, виступає за переговори з Ізраїлем, за підсумками яких розраховує добитися створення незалежної палестинської держави на територіях Західного берега і сектора Газа. "Хамас", у свою чергу, відкрито закликає до знищення держави Ізраїль.