ua en ru

КНР дозволить групі експортерів зберігати частину доходів за кордоном

Китай дозволить групі компаній-експортерів зберігати частину їх прибутку за кордоном, тоді як раніше згідно із законом всі зароблені кошти компанії зобов'язані були переправляти у фінансову систему країни. Як очікується, це допоможе стримати зростання національних валютних резервів, а також дозволить скоротити витрати самих експортерів, яким стануть менш залежні від коливань валютних курсів. "Це стане ще одним інструментом для врегулювання міжнародних операцій, і, крім того, національним компаніям стане простіше раціонально використовувати капітал", - йдетьяс в повідомленні, опублікованому сьогодні Державним валютним управлінням КНР, передає РБК з посиланням на Reuters.
Проте стурбованість китайських законодавців викликають деякі технічні труднощі, які можуть виникнути у компаній-експортерів. Так, право отримувати знижку на експортний податок мають право лише компанії, що зберігають свої кошти на території Китаю.
У документі наголошується, що дана програма носить пробний характер і діятиме з 1 жовтня 2010 р. впродовж 12 місяців. При цьому в програму буде включено не більше 40 експортерів - по більшій мірі 10 в кожній з 4 пілотних зон (Пекін, провінції Гуаньдун, Цзянсу і Шаньдун).
Разом з тим політики відзначають, що дана міра на якийсь час узаконила те, що китайські виробники роблять вже впродовж багатьох років. Так, властям відомі випадки, коли компанії користувалися штучними юридичними інструментами, щоб уникнути необхідності конвертувати свої прибутки в юані, при тому, що курс національної валюти КНР постійно зростає за рахунок великої кількості торгових операцій.
До цього уряд Китаю намагався обмежити зростання своїх валютних резервів, які є найбільшими в світі (2,45 трлн дол.), дозволивши експортерам зберігати частину свого прибутку в початковій іноземній валюті навіть після переміщення їх в китайську економіку.