ua en ru

КНР приступила до будівництва найбільшого в світі нафтобурового судна для глибоководного буріння

У м. Далянь в провінції Ляонін на північному сході Китаю почалося будівництво найбільшого в світі нафтобурового судна для глибоководного буріння Dalian Pioneer, передає "Сіньхуа". Роботи здійснюються на місцевому суднобудівельному заводі COSCO Dalian Shipyard Co. Ltd. за контрактом з німецьким банком Deutsche Verkehrs-Bank AG, що спеціалізується на фінансуванні перевезень. За заявою одного з представників китайської верфі, судно коштуватиме понад 0,5 млрд дол. і стане першим нафтобуровим судном для глибоководного буріння, збудованим КНР.
Згідно існуючим проектам, розмір корпусу судна досягатиме 290 м в довжину і 50 завширшки. З його допомогою можна буде транспортувати до 1 млн бар. сирої нафти одноразово. Буріння з нього можна буде здійснювати на глибині до 3,048 км, при цьому глибина свердловини може досягати 9,14 км. Як очікується, будівництво буде закінчено у 2012 р. Після цього нафтобурове судно планується застосовувати для роботи на родовищах по всьому світу.
Окремо наголошується, що при будівництві будуть дотримані всі вимоги до безпеки при глибоководному бурінні. Багато в чому це обумовлено закликом уряду КНР, зверненим до компаній, зайнятих глибоководним видобутком нафти на шельфі Китаю, ретельно дотримувати вимоги безпеки. Політики не бажають повторення катастрофи в Мексиканській затоці в китайських територіальних водах, а тому нагадали про зростаючі ризики, які несуть зношене обладнання і недостатні ресурси для запобігання наслідкам.
Перші шельфові свердловини для видобутку нафти і газу, а також перший підводний трубопровід з'явилися в Китаї на початку 1980-х рр. Деякі з них використовуються ось вже більше 20 років.