ua en ru

КНДР, можливо, готується до ядерних випробувань

КНДР, можливо, готується до нових ядерних випробувань. На полігоні відкритих кар'єрів, де Північна Корея вже двічі проводила ядерні вибухи, екскаватори зараз риють тунелі. Як йдеться у повідомленні південнокорейського агентства Yonhap, яке посилається на інформоване джерело в уряді Республіки Корея, швидше за все це свідчить про плани провести чергові випробування, повідомляє РБК.
"Розвідслужби Південної Кореї і США відзначають, що зараз в районі двох відкритих кар'єрів ведеться прокладка декількох шахт", - сказало джерело. Швидше за все, потім обраний найбільш відповідний з тунелів, де і пройдуть випробування.
У лютому 2011 р. Сеул і Пхеньян провели між собою переговорний, в яких брали участь делегації військових обох сторін. Вони не привели до яких-небудь результатів. У листопаді 2010 р. напруга між КНДР і Республікою Корея зросла, після того як артилерія обстріляла сіверян острів Йонпхендо. Тоді загинули четверо громадян Південної Кореї. Пхеньян провів обстріл у відповідь на військові вчення жителів півдня поблизу спірного морського кордону між двома Кореями.
Нагадаємо, Пхеньян вже двічі проводив ядерні випробування - в 2006 р. і в 2009 р. В даний момент влада КНДР заявляють, що ядерна програма держави носить мирний характер. Втім, країни світового співтовариства, включаючи одного з небагатьох союзників Пхеньяна, Китай, висловлюють сумніви в достовірності заяв північнокорейських керівників.