ua en ru

КНДР: Північна Корея готова до відновлення шестисторонніх переговорів

Північна Корея готова до відновлення шестисторонніх переговорів, заявив офіційний представник МЗС КНДР. Про це повідомляє РБК з посиланням на "Синьхуа", яке в свою чергу посилається на офіційне інформагентство Північної Кореї ЦТАК.
Вранці місцеві ЗМІ повідомили про намір Пхеньяну "тисячократно" збільшити потужність північнокорейської армії у відповідь на відмову Вашингтона зняти санкції, накладені на КНДР за продовження розвитку ядерної програми. Напередодні перший заступник міністра закордонних справ країни Кім Ке Гван заявив, що Пхеньян не повернеться до переговорів у форматі "роззброєння в обмін на продовольство" до тих пір, поки санкції не перестануть діяти.
В кінці серпня ц.р. США ввели нові санкції відносно Північної Кореї, заморозивши активи підприємств КНДР, а також фізичних осіб, підозрюваних у підтримці ядерної програми країни. У чорний список потрапили чотири приватних підприємства, три компанії і п'ять державних агентств. Були також введені обмеження на купівлю та продаж зброї, предметів розкоші.
Переговори за участю КНДР, Південної Кореї, Росії, США, Китаю і Японії з питання відмови Пхеньяна від ядерної зброї були перервані в травні 2009 р. - після чергових ядерних випробувань, проведених Північною Кореєю.