ua en ru

КНДР звинуватила США в надмірно емоційній реакції щодо можливого запуска супутника в середині квітня

Реакція США на плани Північної Кореї із запуску ракети-носія з супутником в квітні 2012 р. зайво емоційна. Таку думку висловив офіційний представник Міністерства закордонних справ КНДР, передає BBC. За його словами, рішення Вашингтона призупинити продовольчу допомогу Пхеньяну привело до розриву угоди, досягнутої між двома країнами в лютому ц.р., коли Північна Корея зобов'язалася припинити ядерні випробування і випробування ракет великої дальності в обмін на продовольчу допомогу США.

Нагадаємо, Центральне телеграфне агентство Кореї на початку березня ц.р. розповсюдило інформацію, що в ознаменування сторіччя з дня народження "Вічного президента" Кореї Кім Ір Сена з космодрому Тонхе буде запущена ракета-носій "Инха-3" із супутником "Кванменсон-3". За офіційною інформацією, апарат призначений для організації телемовлення та збору погодних даних. Запуск може відбутися в період з 12 по 16 квітня ц.р. Влада КНДР заявили, що готові запросити на запуск супутника міжнародних спостерігачів.

Проти запуску виступили США, Японія, Євросоюз. Зокрема, у Вашингтоні цей запуск розглядають не як розвиток програми освоєння космосу, а як випробування балістичної ракети великого радіусу дії. У відповідь керівництво Північної Кореї заявило, що подібні підозри є спробою відкинути право країни на мирне освоєння космосу. 29 березня ц.р. адміністрація США ухвалила рішення про призупинення гуманітарних поставок продовольства в КНДР.