ua en ru

Клінтон - Трамп: що станеться, якщо ніхто з них не переможе?

Клінтон - Трамп: що станеться, якщо ніхто з них не переможе? Якщо в результаті виборів у США переможців не буде, американське законодавство дасть відповідь, хто може стати президентом
Автор: RBC.UA

Кожні чотири роки американці обирають президента країни. За цей пост 8 листопада будуть боротися явні лідери передвиборної гонки – республіканець Дональд Трамп і демократ Хілларі Клінтон. Але що станеться, якщо жоден з них не набере необхідної для перемоги кількості голосів, і є ймовірність того, що виборча кампанія завершиться судовим розглядом? РБК-Україна відповідає на ці питання, грунтуючись на матеріалах Bloomberg.

1. Чи можлива ситуація, при якій переможця виборчої кампанії в США не буде?

Для того, щоб перемогти, кандидатові потрібно як мінімум 270 голосів вибірників. Це - більшість з усіх 538 голосів, які розділені між 50 штатів і округу Колумбія (DC). Результат з рахунком 269-269 голосів математично можливий, але цього ніколи не відбувалося. Однак у цьому році можливий інший, нехай і малоймовірний сценарій. Незалежний кандидат, що балотується в президенти, Еван Маклінн (Evan McMullin) має шанси перемогти в його рідному штаті Юта. Якщо це станеться, то Дональд Трамп може втратити шість голосів вибірників, на які він там розраховує. Таким чином, існує, хоч і гіпотетична можливість, що ні республіканець Трамп, ні демократ Хіларі Клінтон не наберуть потрібні 270 голосів.

Клінтон - Трамп: що станеться, якщо ніхто з них не переможе?Фото: Хілларі Клінтон, і Дональд Трамп - лідери президентських перегонів у США

2. Що відбудеться, якщо ні один з кандидатів не набере потрібну кількість голосів?

В цьому випадку президентська гонка переміститься в Палату представників (нижня палата Конгресу США, - ред.), де голосування пройде за спеціальною процедурою (контингентна голосування, - ред). Згідно їй, Палата буде вибирати з трьох кандидатів, які отримали найбільше голосів виборців – у цьому гіпотетичному сценарії, це - Трамп, Клінтон і Маклінн. Кожен з 50 штатів (навіть найбільший штат Каліфорнія з 53 голосами вибірників) має лише один голос. Президентом стане той кандидат, якого підтримають щонайменше 26 делегатів.

3. Як у цьому випадку штати будуть обирати делегатів?

Депутати від кожного штату повинні будуть в першу чергу провести свої внутрішні міні-вибори, можливо, таємним голосуванням (воно не буде обов'язковим для тих штатів, інтереси яких представляє лише один конгресмен від кожного з них: Аляска, Делавер, Монтана, Північна Дакота, Південна Дакота, Вермонт та Вайомінг) Переможець голосування отримає підтримку цього штату. Перед цим Палата представників повинна, по всій видимості, визначити, чи це буде вирішуватися абсолютним або відносним більшістю.

Клінтон - Трамп: що станеться, якщо ніхто з них не переможе?Фото: американці обирають президента США

4. Що відбудеться, якщо на цих внутрішніх виборах голоси делегатів від штату розподіляться рівномірно?

Голосу штату не будуть враховані.

5. Що буде з округом Колумбія?

Незважаючи на те, що мешканці округу голосують на президентських виборах, їх єдиний виборчий делегат не допускається до голосування за спеціальною процедурою в Палаті представників.

6. Цю процедуру проведуть діючі конгресмени або вже представники нової каденції?

Ці міні-президентські вибори повинні будуть проходити у новому, 115-му Конгресі, який в перший раз збереться 3 січня 2017 року. Право голосу отримають його новообрані представники, тоді як переможені або пішли у відставку законодавці не зможуть голосувати.

7. Хто імовірно виграє?

Можна тільки здогадуватися, але, по всій видимості, нинішній склад Конгресу буде просувати республіканців на лідируючі позиції. У Палаті представників у Республіканської партії більшість в делегаціях від 33 штатів, у демократів – 14, і в трьох делегаціях - порівну. Цей розклад, зрозуміло, може змінитися в залежності від результатів виборів в Конгрес 8 листопада.

8. Може голосування в Палаті представників також завершитися патовою ситуацією?

Звичайно. Якщо Палата представників не обере президента до дня інавгурації, тобто, до 20 січня, то новообраний віце-президент буде виконувати повноваження глави держави до тих пір, поки вихід з глухого кута не буде знайдено. Тоді, зрозуміло, напрошується очевидний питання...

Клінтон - Трамп: що станеться, якщо ніхто з них не переможе?Фото: вибори президента США

9. Хто буде обирати віце-президента?

Незважаючи на те, що з 1804 року голосувати за президента і віце-президента виборцям пропонується в комплекті, під час спеціальної процедури голосування у Конгресі їх кандидатури розглядаються окремо. Визначати, хто займе пост віце-президента, буде Сенат, не вибираючи з трьох кандидатів, як у Палаті представників, а з двох, які набрали найбільше голосів виборців – імовірно, між республіканцем Майком Пэнсом (Mike Pence) і демократом Тімом Кейном (Tim Kaine). Сто сенаторів голосують кожен окремо, а не по делегаціям від штатів. Переможе той, за кого проголосує 51 сенатор. При цьому, Кейн – діючий сенатора від Вірджинії, каденція якого триває до 2018 року, отримає можливість проголосувати за себе. І, так, можливо, що в результаті такого голосування президент і віце-президент будуть представниками різних партій.

10. Якщо Сенат не визначить переможця?

Якщо до того моменту, як Барак Обама залишить Білий дім - 20 січня, новий президент і віце-президент так і не будуть обрані, тоді спікер Палати представників стане виконуючим обов'язки президента. Якщо він або вона не зможе цього зробити, то кандидатура президента буде визначатися у відповідності з законом про спадкування прав президента (Президентський Succession Act), прийнятий в 1947 році.

11. Тобто, це означає, що президентом США стане Пол Райан (Paul Ryan)?

Не так швидко. Райан зараз спікер, але не факт, що він ним залишиться в наступній каденції Конгресу.

12. Відбувалося таке коли-небудь?

Так, давно. У 1824 році розкол Демократично-Республіканської партії завершився тим, що чотири різних кандидата претендували на пост президента і отримали голоси виборців. Ендрю Джексона (Andrew Jackson) був лідером перегонів – у нього було 99 голосів – до більшості йому не вистачило 31 голосів. Але Палата представників обрала президентом Джона Квінсі Адамса (John Quincy Adams). Приблизно аналогічна ситуація сталася і під час виборів віце-президента в 1836 році. Підсумок кампанії визначив Сенат, вибравши Річарда Джонсона (Richard M. Johnson).